ΕΕ: Ηπιότερα.. μέτρα για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας»

ΚΑΝΟΝΕΣ για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών τους οφείλουν να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία τα κράτη της Ευρωζώνης, όπως έχουν προτείνει ήδη Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με προπαρασκευαστικό έγγραφο της ΕΕ, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.

ΤΟ ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ έγγραφο, υπό τον τίτλο «Ενίσχυση του συντονισμού οικονομικής πολιτικής, βασικά σημεία και αντιλήψεις», έχει συνταχθεί από τα επιτελεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι κάθε κράτος θα επιλέξει τις δικές του λύσεις.

«Η ακριβής διατύπωση των κανόνων θα πρέπει να αποφασιστεί από κάθε χώρα. Κράτη-μέλη της Eυρωζώνης θα πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της επιλογής του συγκεκριμένου (νομοθετικού) μέσου που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι θα είναι επαρκώς δεσμευτικό», αναφέρεται στο έγγραφο.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ που περιέχεται στο έγγραφο, που αποσκοπεί στην αποφόρτιση των δημοσιονομικών πιέσεων, είναι να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και να συνδεθεί με το προσδόκιμο ζωής.

Στο έγγραφο δεν αναφέρονται συγκεκριμένοι αριθμητικοί στόχοι. Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων θα υπολογίζεται από ένα δείκτη, βάσει του οποίου θα φαίνεται αν μία χώρα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές της ανάγκες με την ασφαλιστική πολιτική που ακολουθεί.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ επίσης η κατάργηση της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών, μέτρο στο οποίο αντιδρούν η Αυστρία, η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι θα πρέπει να παρακολουθείται στενά το μοναδιαίο κόστος εργασίας. Σε χώρες όπου παρατηρείται συνεχόμενη αύξησή του, το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Κάθε χώρα θα αποφασίζει η ίδια πώς θα ελέγχει το κόστος εργασίας, σύμφωνα με τις παραδόσεις στις εργασιακές της σχέσεις, επισημαίνεται στο έγγραφο.

Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ εφιστά την προσοχή των κυβερνήσεων στην «ανάγκη» να αποδυναμωθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να υπάρχει «μηχανισμός σύνδεσης» των μισθών με την παραγωγικότητα.

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ αναφέρεται ότι «η ανάπτυξη ενοποιημένης βάσης για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να διασφαλισθεί η συνέπεια των εθνικών φορολογικών συστημάτων, χωρίς φορολογική εναρμόνιση».

Στο έγγραφο καλούνται οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν και νόμους για την εξυγίανση των τραπεζών, άλλη μια ιδέα που έβαλαν στο τραπέζι στις 4 Φεβρουαρίου η Γερμανία και η Γαλλία.

«Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα συμφωνούν σε ανώτατο επίπεδο πάνω σε μία δέσμη συγκεκριμένων στόχων που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός 12 μηνών. Η επιλογή των συγκεκριμένων μέτρων πολιτικής προς υλοποίηση θα παραμένει ευθύνη κάθε χώρας», υπογραμμίζεται.
πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑonline

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου