Αλλαγή πολιτικής ή εκλογές τώρα!

γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ μετά την «εισβολή» της τρόικας στη χώρα μας και του Μνημονίου στη ζωή μας, η εικόνα της οικονομίας μας όχι μόνον δεν έχει βελτιωθεί, όπως υποσχόταν τότε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά, αντίθετα μάλιστα, εμφανίζει σοβαρή και ραγδαία επιδείνωση. Ολοι οι δείκτες υποχωρούν.
 Ανεβαίνουν μόνον η ανεργία, που ξεπέρασε προ πολλού το 15%, το δημόσιο χρέος που από το 115% του ΑΕΠ εξακοντίσθηκε ήδη πάνω από το 140% και βέβαια τα spreads, που... απογειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες πάνω από τις 1.250 μονάδες. Οσο για την οικονομική ύφεση, το τελευταίο τρίμηνο του 2010 έφθασε στο εφιαλτικό -6,6%.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι οι αριθμοί αυτοί, που αποτυπώνουν τη δυσμενέστερη οικονομική συγκυρία στη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας μας, συνοδεύονται και από μια γενικευμένη αίσθηση δυσαρέσκειας για τη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη κυβερνητική αμηχανία και απραξία. Οι πολίτες αισθάνονται ότι το «όχημα» πορεύεται ακυβέρνητο προς τον γκρεμό. Αισθάνονται ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε ισχυρή πολιτική διεύθυνση, ούτε καν στοιχειώδης συντονισμός. Και, επίσης, ότι συχνά απουσιάζει ακόμη και η απλή λογική...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, λίγο μόνο καιρό μετά τον ανασχηματισμό της, βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Κορυφαίοι υπουργοί διασταυρώνουν σχεδόν καθημερινά δημόσια τα ξίφη τους, ενώ άλλοι αμφισβητούν ευθέως κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Και, παρά ταύτα, παραμένουν ακλόνητοι στη θέση τους. Και βέβαια η τρόικα κυριολεκτικά... αλωνίζει! Βγάζει «κίτρινες» και «κόκκινες» κάρτες σε υπουργούς και παρεμβαίνει απροκάλυπτα ακόμη και στην κυβερνητική καθημερινότητα, δίδοντας έτσι την αίσθηση ότι υποκαθιστά πλήρως και ανενδοίαστα τη νόμιμη, εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η σημερινή αποκάλυψη της Real news. Η τρόικα αναλαμβάνει πλέον και τα ηνία του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής! Η κυβέρνηση, άβουλη και μοιραία, μοιάζει να τους παραδίδει αδιαμαρτύρητα τα «κλειδιά» της χώρας...

Η ΑΓΩΝΙΑ της ελληνικής κοινωνίας για την κατεύθυνση και την πορεία των μελλοντικών εξελίξεων κορυφώνεται. Ταυτόχρονα, αρχίζουν πλέον να εκδηλώνουν δημόσια την αγωνία και τον προβληματισμό τους μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Μόλις προχθές, ο Μίμης Ανδρουλάκης μίλησε για «διακυβέρνηση με φρου-φρου και πράσινα ποδήλατα», για «ανασχηματισμό για τα πανηγύρια», για προβληματικούς υπουργούς «που αναδείχθηκαν από τον Παπανδρέου μέσα σε ένα βράδυ εκ του μηδενός» και για πλήρη απουσία κυβερνητικού συντονισμού και συνοχής. Και σήμερα, δύο κορυφαίοι υπουργοί, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο Δημ. Ρέππας, με δηλώσεις τους στην «R», πιο «κομψά» ίσως από τον Ανδρουλάκη, αλλά πάντως με παρρησία και σαφήνεια, εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ανάπτυξης, σε μια έκρηξη ειλικρίνειας και αυτοκριτικής, δηλώνει: «Εφτασε η στιγμή να επανεξετάσουμε πολιτικές που δεν μας οδήγησαν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Και για... όποιον δεν κατάλαβε, συμπληρώνει: «Δεν είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε το Μνημόνιο ως Ευαγγέλιο»... Ο υπουργός Μεταφορών, λίγο μετά την επίθεσή του στους... τζιτζιφιόγκους του υπουργείου Οικονομικών, ζητά... νέα κυβέρνηση! «Σε μια τέτοια έκτακτη περίοδο» -δηλώνει στην «R»- «οφείλουμε να δούμε την κυβέρνηση όχι απλώς ως παραταξιακό, αλλά ως εθνικό σχήμα». Και συμπληρώνει: «Ναι, λοιπόν, στην αξιοποίηση προσώπων που εντάσσονται σε αυτό το προγραμματικό μέτωπο, ασχέτως αν κατέχουν βουλευτική έδρα ή ανήκουν σε κομματική οργάνωση».

ΕΙΝΑΙ, ΛΟΙΠΟΝ, προφανές ότι ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ βλέπουν σήμερα καθαρά πως με το παρόν κυβερνητικό σχήμα και κυρίως με την υφιστάμενη κυβερνητική πολιτική δεν υπάρχει καμιά ελπίδα εξόδου από την κρίση. Το ερώτημα είναι αν το βλέπει και κυρίως αν έχει «απάντηση» ο πρωθυπουργός. Αν έχει, πρέπει να τη δώσει τώρα! Επειγόντως! Ο πολιτικός χρόνος τρέχει πλέον με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Ο... γκρεμός πλησιάζει απειλητικά. Αν δεν έχει, η λύση είναι απλή. Εκλογές άμεσα. Η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει. Και να ξεκινήσει μια νέα, ανηφορική, δύσκολη, αλλά ελπιδοφόρα πορεία, που θα μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.
Δημοσιεύτηκε στο Real.gr - Δευτέρα 9 Μάη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου