Δημοψήφισμα ζητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα ζήτησε από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, καθώς ένα χρόνο μετά το στοίχημα σωτηρίας με τα χρήματα του Μνημονίου, η χώρα βρίσκεται και πάλι σε μετέωρη κατάσταση.

«Η κατάσταση δεν είναι απλώς αδιέξοδη, είναι οριακή για την ίδια την εθνική μας υπόσταση», τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δάνεια και πίστωση χρόνου από την Ευρώπη, «που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε εμάς».

«Η συναίνεση είναι καμένο χαρτί»

Επίσης, ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε αρνητικές προβλέψεις για τη δυνατότητα συναίνεσης. «Θα ευχόμουν να μπορούσε, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να καταστεί δυνατή η συνεννόηση μεταξύ των πιο υπεύθυνων δυνάμεων της χώρας. Να υπάρξει μία συναίνεση όχι κομματικού συμβιβασμού, αλλά εθνικής πνοής. Σήμερα, η ευχή αυτή δεν είναι ρεαλιστική», ανέφερε.

Η συγκεκριμένη συναίνεση, υποστήριξε, ήταν εφικτή ένα χρόνο πριν, όταν προσφύγαμε στο Μνημόνιο. «Σήμερα, φοβούμαι ότι η συναίνεση είναι καμένο χαρτί. Και χωρίς πολιτική συναίνεση δεν μπορεί να υπάρξει εθνική συστράτευση».

Λύση το δημοψήφισμα

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε «αναγκαία την προσφυγή στο λαϊκό παράγοντα», εφόσον δεν υπάρξει προοπτική διεξόδου στο πολιτικό σύστημα, όχι όμως με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς εκτιμά ότι «θα αποτυπώσουν το αδιέξοδο, θα επιτείνουν την κομματική διχόνοια και τη σύγχυση των πολιτών», ενώ το αποτέλεσμά τους δεν θα είναι καθαρό και βιώσιμο σε πολιτικό επίπεδο.

Για την αποφυγή του αδιεξόδου, ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για «μία πολιτικά υγιή και εθνικά αξιοπρεπή λύση: να κληθεί ο λαός ν’ αποφανθεί άμεσα για την ακολουθητέα εθνική πορεία, μέσα από ένα δημοψήφισμα».

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, θα έχει ως διακύβευμα το εάν επιθυμούμε να προχωρήσουμε στο δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με όρους και θυσίες και να παραμείνουμε εντός ευρωζώνης, ή εάν προτιμούμε να αποχωρήσουμε, ακολουθώντας «ένα δρόμο που μας οδηγεί στο περιθώριο και την εθνικά υπερήφανη εξαθλίωση».