Αγανακτισμένοι: «Ευρώπη ξυπνήσαμε. Ήρθε η σειρά σου»

«ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ» φώναζαν χθες οι χιλιάδες διαδηλωτές! «Ξυπνήσαμε… Ευρώπη, η σειρά σου τώρα» φώναζαν σήμερα οι χιλιάδες «Αγανακτισμένοι» που βρέθηκαν και πάλι στην πλατεία Συντάγματος για να διαδηλώσουν εκ νέου με πάθος αλλά και πρωτόγνωρη ηρεμία και πολιτισμό εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχει επιβάλλει το μνημόνιο.

Διαδήλωση, τρόπος του λέγειν, τουλάχιστον με τα εγχώρια δεδομένα. Διαδήλωση στην Ελλάδα σήμανε μέχρι χθες φόβο, σήμαινε επεισόδια, σήμαινε βία…

Περπατώντας ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, η εικόνα που αντικρίζουμε είναι κάτι πρωτόγνωρα διαφορετικό: άνθρωποι που συναντά ο καθένας μας στην καθημερινότητα του, ηλικιωμένοι, γονείς ή έφηβοι, φωνάζουν, χαμογελούν και κυρίως ζητούν. Όχι κάτι γενικό και αόριστο αλλά την ελπίδα για το μέλλον που οι μεν στέρησαν -όπως λένε- από την επόμενη γενιά και οι δε στερήθηκαν. Κι όμως δε χωρίζουν, ούτε (δια)χωρίζονται αλλά με μία φωνή συζητούν, τραγουδούν και διαμαρτύρονται.

«Όλοι για έναν και ένας για όλους» φώναζε μία παρέα φοιτητών(από τις πολλές) που βρίσκονταν στο Σύνταγμα σα ήταν σε έξοδο και όχι σε διαδήλωση, κρατώντας μία μπύρα ή έναν καφέ στο χέρι, και η οποία φώναζε κατά των μέτρων που εγκλωβίζουν το μέλλον τους. «Είναι η “γενιά του φραπέ” η οποία δεν κάνει τίποτα» έχουν πει γι’ αυτούς οι γηραιότεροι. «Είναι η “γενιά του Πολυτεχνείου” η οποία μας έφερε εδώ» λένε για τους μεγαλύτερους οι ίδιοι. Κι όμως, οι δύο γενιές πιάστηκαν χέρι-χέρι (κυριολεκτικά) και μετά σήκωσαν τα χέρια τους μαζί ψηλά. Ούτε γενιές, ούτε τίποτα. "Σκέτο" Έλληνες...

Ούτε η βροχή στάθηκε ικανή να πνίξει την «αγανάκτηση»

Ο κόσμος ήταν λίγος μέχρι περίπου τις 5 το απόγευμα. Τότε άρχισαν να φθάνουν σιγά-σιγά πεζοί αλλά και από το μετρό αρκετές δεκάδες. Στις 6 (που ήταν θεωρητικά η ώρα έναρξης) ήταν στο σημείο περίπου 1.000 διαδηλωτές και η τάση ήταν αυξανόμενη καθώς στο σημείο έφθαναν ολοένα και περισσότεροι.

Κάποια στιγμή προσπάθησε να μπει στο πλήθος και ένας νεαρός με κόκκινη σημαία. Είδαμε δεκάδες να τον αποδοκιμάζουν και τον σπρώχνουν εκτός διαδήλωσης. «Όχι κομματικές ή συνδικαλιστικές ταμπέλες» είχαν διαμηνύσει από χθες…

Η δυνατή βροχή που έπιασε λίγο αργότερα έκανε πολλούς να καταφύγουν σε διπλανά καταστήματα αναζητώντας καταφύγιο αλλά αρκετοί ήταν αυτοί που έμειναν στο σημείο κρατώντας ομπρέλες. «Δε μας διώχνει ούτε η βροχή. Θα φύγουμε μόνο όταν αλλάξουν τα πράγματα» επέμεναν!

Λίγη ώρα μετά, η βροχή σταμάτησε και ο κόσμος επανήλθε στο σημείο. Σύντομα, είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 7.000 κόσμου οι οποίοι και άρχισαν τα συνθήματα κατά του μνημονίου και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, συνοδεία αποδοκιμασιών, σφυριγμάτων αλλά και του ήχο από τις άδειες κατσαρόλες που αρκετοί (δανειζόμενοι το παράδειγμα των Αργεντίνων) έφεραν μαζί τους.

«Ευρώπη ξυπνήσαμε! Η σειρά σου τώρα»!

«Κλέφτες, κλέφτες», «Eεε, οοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ...», «Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά, την τρόικα θα διώξουμε με τσαμπουκά...», «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία», «Ελλάς, Ελλήνων, Αγανακτισμένων» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν από το πλήθος, με τον κόσμο να ψάλλει ανά διαστήματα και τον Εθνικό Ύμνο. Παράλληλα, με το που έβλεπαν κάποιον (οποιονδήποτε) να μπαίνει ή να βγαίνει από τη Βουλή, τον αποδοκίμαζαν έντονα ρίχνοντας πάνω του λέιζερ πράσινου χρώματος.

Λίγο αργότερα το γνωστό από χθες πανό που απαντούσε στους Ισπανούς ότι "ξυπνήσαμε" έδωσε τη θέση του σε μία μεγάλη σημαία της Γαλλίας. Οι Έλληνες πήραν τη σκυτάλη από τους Ισπανούς και καλούσαν σε ησυχία για να μην ξυπνήσουμε τους Γάλλους, στους οποίους μάλιστα υπενθύμιζαν και τον Μάη του ’68.

Το ίδιο έκαναν και στους γείτονες Ιταλούς με σύνθημα γραμμένο σε μεγάλη ιταλική σημαία. Παράλληλα, ξεκίνησε να παίζει μία γκάιντα καλώντας ουσιαστικά και την Ιρλανδία που έχει το δικό της Μνημόνιο να ξυπνήσει…

Οι περίπου 10.000 «Αγανακτισμένοι» δίνουν σκυτάλη και στους λοιπούς Ευρωπαίους. Μάλιστα κρατούν και δύο μαξιλάρια στα οποία έχουν γράψει «Ξυπνήσαμε», υπονοώντας ότι ήρθε και η σειρά τους.

Η μικρή… πολιτεία των «Αγανακτισμένων»!

Οι ίδιοι λένε ότι ήρθαν για να μείνουν. Τουλάχιστον μέχρι να πετύχουν το στόχο τους: «Να φύγει το μνημόνιο και ν’ αλλάξει η χώρα πορεία». Και φαίνεται ότι το εννοούν.

Περπατώντας στο Σύνταγμα αργά το βράδυ, ανάμεσα στους Αγανακτισμένους, είδαμε στα σκαριά μια μικρή πολιτεία! Μία οργανωτική επιτροπή δεχόταν υποβολές αιτημάτων για ομάδες εργασίας!

Υπήρχαν λίστες όπου ο καθένας δήλωνε συμμετοχή στον τομέα που γνωρίζει και μπορεί να προσφέρει: ομάδες γραμματειακής υποστήριξης, ομάδες νομικής υποστήριξης, ομάδες σίτισης, ομάδες καθαριότητας και υγείας… Εκεί είχε στηθεί και ένα πρόχειρο «στρατηγείο» που έφτιαχνε τα νέα πανό!

«Θα μείνουμε εδώ. Και θα οργανωθούμε. Θα αναλάβει ο καθένας ρόλους -στο βαθμό και τις ώρες που μπορεί- και θα γίνουν όλα οργανωμένα. Να βοηθάμε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τον καθένα από εμάς» τονίζει ένα μέλος της επιτροπής στο star.gr χωρίς να θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Πιο δίπλα ήδη οι πρώτες σκηνές έχουν ήδη στηθεί…

Η ώρα πλησίαζε 23.00 όταν αποχωρούσαμε από το Σύνταγμα. Η ανοικτή συνέλευση (η 2η, καθώς η 1η έγινε χθες και μάλιστα κρατήθηκαν και πρακτικά) ήταν έτοιμη να αρχίσει. Εξάλλου είχε βγει και πλακάτ με ειδοποίηση: «Η συνέλευση θα γίνει στις 22.30. Σας περιμένουμε όλους».

Η βροχή είχε ήδη αρχίζει να πέφτει εδώ και αρκετή ώρα. Αλλά δεν έφευγε κανείς από το σημείο! Αντίθετα έγινε και η βροχή σύνθημα: «Έρχεται βροχή, έρχεται η μπόρα, είναι του Μνημόνιου η τελευταία ώρα» φώναζαν με όλη τους τη δύναμη οι χιλιάδες διαδηλωτές!

«Θα είμαστε και την Παρασκευή εδώ» λένε όσοι αποχωρούν, «θα σας περιμένουμε» απαντούν όσοι παραμένουν (ακόμη και τώρα) στο Σύνταγμα. Το ραντεβού τους, εξάλλου, έχει ανανεωθεί από νωρίς μέσω του facebook, ενώ από χθες οι «Αγανακτισμένοι» είχαν κάνει γενικότερο κάλεσμα (ακόμη και με φυλλάδια) ώστε την Παρασκευή μεταξύ 8 και 9 το βράδυ να έλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι γίνεται και να ενώσουν τις φωνές τους.

«Όσο πάει θα έρχεται και περισσότερος κόσμος. Βλέπουν ότι δεν είναι από αυτές τις διαδηλώσεις του φόβου και της βίας, είναι μια διαδήλωση για τη δημοκρατία και την Ελλάδα. Ίσως κάποιοι μετά από τόσα χρόνια “ύπνου” να χρειάζονται περισσότερα από ένα κτυπήματα στο “ξυπνητήρι” για να σηκωθούν. Εμείς εδώ θα είμαστε» σχολιάζει με νόημα ένας «Αγανακτισμένος»…
Star