24 Ιουλίου 1974 – Η ημέρα που «ήρθε» η Δημοκρατία...

Ο παραδούς και ο παραλαβών...
Λίγες μόλις ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουλίου 1974 (προς την 24η), ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσγειώνεται με το επίσημο αεροπλάνο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, προερχόμενος από το Παρίσι. Ο στρατηγός και τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φαίδωνας Γκιζίκης, είχε αποφασίσει να αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε ένα πολιτικό σχήμα.
Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο είχε οδηγήσει τη Χούντα σε κατάρρευση και όλες οι πολιτικές εξελίξεις δρομολογήθηκαν, με φόντο το ενδεχόμενο μίας γενικευμένης ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Ο Γκιζίκης, λίγες ώρες νωρίτερα είχε καλέσει στο γραφείο του τον Γεώργιο Μαύρο και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, με σκοπό να συμφωνήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από το 1963, βρισκόταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι, καθώς η διαφωνία του με τον  βασιλέα Παύλο δεν το «επέτρεπε» να παραμείνει στην Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας πρότεινε να ζητηθεί από τον Καραμανλή να επιστρέψει, όπως και έγινε… Τα πρώτα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή επί ελληνικού εδάφους θα αποτελέσουν και την πρώτη πολιτική δήλωση της Μεταπολίτευσης: «Είμαι ευτυχισμένος που  επιστρέφω εις την πατρίδα. Ήλθα δια να συμβάλω με όσας δυνάμεις διαθέτω στην αποκατάστασιν της ομαλότητος και της Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλαι αι εθνικές δυνάμεις του τόπου θα καταστήσουν το όραμα της αναγεννήσεως της Ελλάδος πραγματικότητα».

Λίγες ώρες αργότερα, ξημερώματα της 24ης Ιουλίου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Ήταν 24 Ιουλίου 1974, όταν η Ελλάδα γύρισε σελίδα στην πολιτική της Ιστορία.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου