Αλέξης Τσίπρας: Επανίδρυση Ευρώπης

Στη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του ΚΕΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Χαρακτηριστική των κατευθύνσεων και των προβληματισμών που επικράτησαν στις διαδικασίες του ΚΕΑ, αλλά και του προσχεδίου, είναι η ομιλία του αντιπροέδρου του ΚΕΑ.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι: «Η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Η κρίση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, και οι κερδοσκόποι χτύπησαν κατευθείαν στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά η ευρωπαϊκή ηγεσία αρνείται να κάνει κάτι που θα τους δυσανασχετήσει. Αντίθετα έχουν την πρόθεση να επιβάλουν προγράμματα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και ακριβά δάνεια στους φορολογούμενους για να σωθούν χρεοκοπημένες τράπεζες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι συνέπειες ενός έτους από το ελληνικό πρόγραμμα είναι δραματικές. 20% ανεργία, τρια εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας, τα συνταξιοδοτικά ταμεία κοντά στην πτώχευση, τα εργασιακά δικαιώματα κοντεύουν να εξαλειφθούν, και παρ όλα αυτά όπως θα έλεγαν οι νεοφιλελεύθεροι «οι αγορές εξακολουθούν να μην καθησυχάζονται».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως: «Το πρόγραμμα «Μνημόνιο 1» που υποτίθεται ότι θα έσωζε τη χώρα από την χρεοκοπία, έχει οδηγήσει σε ένα νέο «μεσοπρόθεσμο» πρόγραμμα λιτότητας έως το 2015 που έχει δύο πυλώνες

α) κατάλογο των μέτρων για εξοικονόμηση 28,4 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το 12% του ΑΕΠ.

β) έναν πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας των 50 δισ. ευρώ, το οποίο μόνο μοιάζει με το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του Πινοσέτ στη Χιλή.

Και τα δύο προγράμματα έχουν αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο με τη χρήση της απειλής της χρεοκοπίας. "Ψηφίστε αυτά ή χρεοκοπούμε και δε θα πληρώνονται μισθοί και συντάξεις». Το αστείο είναι ότι μόνο μία εβδομάδα μετά την ψηφοφορία του δεύτερου προγράμματος της κυβέρνησης οι ίδιοι άρχισαν να μιλούν για την πιθανότητα χρεοκοπίας. Ίσως ο κ. Shoible χρειάζεται ένα ναρκαλιευτή και η Ελληνική Κυβέρνηση παίζει με χαρά αυτό το ρόλο για άλλη μια φορά».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Δηλώνουμε ότι όχι μόνο δεν είμαστε αντιευρωπαίοι, αλλά ότι η έξοδος από το νόμισμα θα δημιουργήσει νέα αδιέξοδα για τους λαούς.

Αντιθέτως πιστεύουμε ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές είναι πιθανό να οδηγήσουν την Ευρώπη σε διάλυση.

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η ώρα της αλληλεγγύης και την Επανίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου