"Nein" των Γερμανών σε νέα βοήθεια

 ΟΛΟΕΝΑ και περισσότεροι Γερμανοί ανησυχούν για τη σταθερότητα του ευρώ. Τι λένε για την παροχή νέας βοήθειας στην Ελλάδα και την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ;
Σύμφωνα με το νέο βαρόμετρο του ZDF (2ο πρόγραμμα γερμανικής κρατικής τηλεόρασης), το 33 % των Γερμανών θεωρεί στην παρούσα φάση την ευρωκρίση το σημαντικότερο πρόβλημα για τη Γερμανία. Λιγότεροι φαίνεται να ανησυχούν για την ανεργία (22%), το χρέος (11%) και την πυρηνική ενέργεια (10%). Γενικότερα πάντως οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της ΕΕ. Μόλις το 35 % δηλώνει ότι οι 27 κάνουν καλά τη δουλειά της.

Για την Ελλάδα

Το 58 % των Γερμανών απορρίπτει την παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα ενώ υπέρ δηλώνει το 37 %. Μοιρασμένοι την ίδια ώρα όσον αφορά το ερώτημα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ: 47 % υπέρ, 47 % κατά. Θετικότερα βλέπουν οι Γερμανοί τους υπόλοιπους «αδύναμους κρίκους»: την παραμονή της Ισπανίας στην ΟΝΕ επιθυμεί το 77 %, της Ιταλίας το 73 %, της Πορτογαλίας το 68 % ενώ της Ιρλανδίας το 67 %.

Δημοφιλέστεροι πολιτικοί…οι υπ. Οικονομικών


Το βαρόμετρο καταδεικνύει οριακές απώλειες για τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ στην πρόθεση ψήφου. Τα ποσοστά CDU/CSU υποχωρούν κατά μια μονάδα σε σχέση με τον Ιούνιο στο 33 % ενώ των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων (FDP) στο 4 %, που δεν θα τους επέτρεπε την είσοδο στο κοινοβούλιο λόγω του ορίου του 5 %. Μια μονάδα κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) που λαμβάνουν 29 % ενώ 22 % συνεχίζουν να συγκεντρώνουν οι Πράσινοι (Grüne), που σημαίνει ότι τα δυο αντιπολιτευόμενα κόμματα θα μπορούσαν να σχηματίσουν άνετα κυβέρνηση συνεργασίας. Σταθερό στο 7 % το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γερμανία παραμένει ο πρώην υπ. Οικονομικών Στάινμπρουκ, στη δεύτερη θέση ο νυν υπ. Οικονομικών Σόιμπλε ενώ στην τρίτη ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Στάινμάγερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου