Η Μέρκελ σε αναζήτηση του ευρωπαϊκού πυρήνα...

ΣΧΕΔΙΟ για μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων» φέρεται να προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης του ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Der Spiegel.
 
Αν και η κ. Μέρκελ απέκλειε μέχρι πρότινος μια «Ευρώπη δύο ταχυτήτων», έχει αντιληφθεί στο μεταξύ ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας σε επίπεδο ευρωζώνης είναι η βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel η καγκελάριος φαίνεται τώρα διατεθειμένη να εγκαταλείψει την ιδέα «της μιας Ευρώπης και των 27» προκειμένου να ενισχύσει τη ζώνη του ευρώ. Τα σχέδιά της προβλέπουν σύγκλιση της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής για τους «17», χωρίς να αποκλείει ακόμη και μια νέα συνθήκη, που θα ισχύει παράλληλα με τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Η Μέρκελ θα ήθελε να δει τον νυν πρόεδρο της ΕΕ φαν Ρομπέι να αναλαμβάνει το συντονισμό του «ευρωπαϊκού αυτού πυρήνα», αναφέρει το περιοδικό. 
 
Στήριξη…από Σρέντερ
 
Ο μόνος επιφανής πολιτικός που στηρίζει προς το παρόν ανοιχτά τα σχέδιά της είναι ο πρώην πολιτικός της αντίπαλος, ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ. Σε αντίθεση μάλιστα με τους προκατόχους του Κολ και Σμιτ που επέκριναν πρόσφατα σφοδρά την Α. Μέρκελ για την ευρωπαϊκή της πολιτική, ο Γκ. Σρέντερ υποστηρίζει ότι η καγκελάριος δίνει τις σωστές κατευθύνσεις για τη διάσωση του ευρώ.
 
Αντιδράσεις στα σχέδια της Μέρκελ αναμένονται πρωτίστως από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Τόσο οι Χριστιανοκοινωνιστές όσο και οι Φιλελεύθεροι τάσσονται κατά της «διπλής Ευρώπης», εκφράζοντας φόβους για απώλεια εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.