Στο «σφυρί» βγάζει η κυβέρνηση ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, τηλεπικοινωνίες και κρατικά λαχεία – Πιάνει «δουλειά» το Ταμείο Περιουσίας του Δημοσίου

ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ η μεταβίβαση κάθε περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου στο Ταμείο Περιουσίας ώστε να πάρει «μπρος» ο νέος φορέας των αποκρατικοποιήσεων τον οποίο η Τρόικα βρήκε με σβησμένες τις «μηχανές»!

Αυτό αποφάσισε η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή η οποία δια περιφοράς ενέκρινε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Το οικονομικό επιτελείο αλλάζει το αρχικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και επισπεύδει την πώληση επιχειρήσεων και ακινήτων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 5 δις. ευρώ μέχρι τέλη του 2011.

Σειρά παίρνουν:
- Η επέκταση της σύμβασης και η χορήγηση νέων αδειών του ΟΠΑΠ (σ.σ. είχεπρογραμματιστεί έτσι κι αλλιώς για το τρίτο τρίμηνο του 2011) με στόχο την είσπραξη 850 εκατ. ευρώ-
-Η παραχώρηση συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για το τέταρτο 3μηνο του 2012. Στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν έσοδα της τάξης των 500 – 600 εκατ. ευρώ αναμένουν από τις άδειες που θα διατεθούν στις εταιρίες κινητής τηλεπικοινωνίας που θα αναλάβουν την εκμετάλλευση του νέου φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων. Το νέο φάσμα θα προσφέρει καινοτόμες εφαρμογές «media player» και online υπηρεσίες στους χρήστες. Πρόκειται για το «φιλέτο» των συχνοτήτων αφού σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες θα μπορούν να αναπτυχθούν πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες ασύρματης σύνδεσης, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα αγορά στη χώρα μας. Τεχνικοί σύμβουλοι για την αποτίμηση του ψηφιακού φάσματος έχουν οριστεί οι Analysys Mason Limited και Aegis Systems LTD.
- Η πώληση του 55% από 65% που κατέχει το δημόσιο της ΔΕΠΑ και η οποία ήταν προγραμματισμένη για το τέταρτο τρίμηνο του 2011. Το Δημόσιο έχει προσλάβει τις τράπεζες UBS, Rothschild και Alpha Bank, ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της εταιρίας κυριότητάς του σε ιδιώτες επενδυτές. Έργο των Συμβούλων θα είναι, μεταξύ άλλων, και η ολοκλήρωση της αποτίμηση της option της ΔΕΗ στην εταιρία για το 30% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και ο διαχωρισμός της ΔΕΣΦΑ η οποία σήμερα είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ.
-Η πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ που επισπεύδεται ενώ κανονικά ήταν για το πρώτο τρίμηνο του 2011με στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ .
- Η πώληση μέσω “sale and leaseback”των πρώτων δημοσίων κτιρίων (τέταρτο 3μηνο 2011).
- Επέκταση της σύμβασης του αεροδρομίου «Ευάγγελος Βενιζέλος». Από τη νέα συμφωνία με τους Γερμανούς τα ποσά των αποκρατικοποιήσεων θα αυξηθούν κατά 250 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η γερμανική Hochtief που διαθέτει το 40% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, φέρεται να εξετάζει την αποχώρηση της από την Ελλάδα. Εφόσον συμβεί αυτό τότε θα πουλήσει και το ποσοστό πουέχει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
- Η μετοχοποίηση σε ποσοστό έως 100% της εταιρίας ειδικού σκοπού στην οποία θα περάσουν τα δικαιώματα του δημοσίου στα κρατικά λαχεία. Το Δημόσιο προσβλέπει σε έσοδα 50 εκατ. ευρώ – 70 εκατ. ευρώ. Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που επιλέχθηκλαν είναι οι Credit Suisse και Eurobank EFG Equities.