Όλι Ρεν :«Οχι στη δικτατορία της Γερμανίας»

«Η Γερμανία πρέπει να ‘πειστεί’ για την κρισιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι για τη σημασία της βαθύτερης ενοποίησης, της αυστηρότερης οικονομικής διακυβέρνησης, στη βάση όμως της πολυφωνίας και όχι της δικτατορίας δύο κρατών».

Τάδε έφη Όλι Ρεν, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο να χρησιμοποιεί, ίσως για πρώτη φορά στη θητεία του, διόλου «διπλωματικές» και «κομψές» εκφράσεις για να αποτυπώσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και δη η Ευρωζώνη και παράλληλα τον προβληματισμό του, τον οποίο συμμερίζονται σχεδόν όλοι οι Ευρωπαίοι πλην Γερμανών, για την συνοχή, την ίδια την υπόσταση της Ένωσης, στο βαθμό που συνεχίσει η Γερμανία την ίδια στάση απέναντι στους εταίρους της.

«Για να το θέσω κομψά, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πληθώρα απόψεων και υπάρχει μια αντιπαράθεση όσον αφορά τα ευρωομόλογα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν μιλώντας στο Ιταλικό Κοινοβούλιο, όπου βρέθηκε για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση Μόντι. Για να συνεχίσει λέγοντας: «Θα χρειαστεί ακόμα αρκετή προσπάθεια προτού οι πολίτες στη Γερμανία και σε κάποιες άλλες χώρες πειστούν για τα πλεονεκτήματα των ευρωομολόγων, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση, προτού γίνει οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση, είναι να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση προς μια δημοσιονομική ένωση».

Τη … βόμβα όμως την έριξε στη συνέχεια των δηλώσεών του: «Μια πιο στενή ένωση όμως πρέπει να προκύψει ως μια κοινότητα και όχι ως δικτατορία δύο ή περισσότερων κρατών», κάτι που θα συμβεί μόνον … «εάν η Γερμανία αποφασίσει να συνεργαστεί με τους εταίρους της».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη μάλιστα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε άλλη μια αγωνιώδη έκκληση για μια πιο δυναμική απάντηση στην κρίση, λέγοντας πως η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά ανησυχητική και για να αντιμετωπιστεί «η δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών πρέπει να συνοδευτεί από δομικές μεταρρυθμίσεις και από μια πιο ισχυρή κεντρική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης».
«Αν η ευρωζώνη δεν προχωρήσει σε βαθύτερη ενοποίηση, το ευρώ δεν θα καταφέρει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο για να καταλήξει: «Η Ε.Ε ή θα προχωρήσει, ή θα βουλιάξει» …

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου