Ο παπανδρεϊσμός “κατεβάζει ρολά”

Ο Οίκος των Παπανδρέου συνέδεσε την ιστορική διαδρομή του με τη λεγόμενη «Δημοκρατική Παράταξη». Μόνο που ο πρωταγωνιστής κάθε γενιάς γκρέμιζε… ό, τι είχε κληρονομήσει από τον προηγούμενο.


Ο Ανδρέας (της «Αλλαγής») έπρεπε πρώτα να απαλλοτριώσει πολιτικά την Ένωση Κέντρου, προκειμένου να βρει το ΠΑΣΟΚ εκλογική δεξαμενή. Στη συνέχεια βεβαίως το επανέλαβε και με την Αριστερά, οι εντυπώσεις ωστόσο αφορούσαν κυρίως το «κόμμα του πατέρα του».

Ο Γιώργος Παπανδρέου κληρονόμησε το ΠΑΣΟΚ (του Ανδρέα) σε δυο δόσεις: Πρώτα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει ο Σημίτης το 1996 τη μάχη της διαδοχής, και οκτώ χρόνια αργότερα παρέλαβε «πακεταρισμένο» το δαχτυλίδι. Έστω και θαμπό, που θα έλεγε και ο Νίκος.

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου, δηλαδή η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, δηλαδή η… νοητή συνέχεια της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, μπαίνει στο τελευταίο κεφάλαιο της ιστορικής διαδρομής του. Ανήμερα της επετείου θανάτου του Γεωργίου Παπανδρέου, την 1η Νοεμβρίου του 1968. Ένας πολιτικός Οίκος, που επηρέασε την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλον, οδηγείται σε κατεδάφιση. Για το ΠΑΣΟΚ, θα δούμε…
Μαρίκα ΛΥΣΙΑΝΘΗ στο Statesmen

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου