ΙΤΑΛΙΑ: Ανακοινώθηκε η κυβέρνηση των τεχνοκρατών...

Ο Μάριο Μόντι ανέλαβε και τυπικά πρωθυπουργός, σχηματίζοντας νέα κυβέρνηση στην Ιταλία, τη σύνθεση της οποίας ανακοίνωσε.
Μετά από δυόμισι ώρες συνάντησης με τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο Μάριο Μόντι αποδέχθηκε και τυπικά τη θέση του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του, που όπως είχε προαναγγείλει αποτελείται από τεχνοκράτες.

Ο ίδιος αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρέσβης στις ΗΠΑ, Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ’ Άγκατα.

Υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει η Άννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στη Μπoλόνια.

Υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει η Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων.

Για το υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών.

Υπουργός Άμυνας επιλέχθηκε ο ναύαρχος Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ιντέζα Σαν Πάολο, Κοράντο Πάσερα, είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης.
Η Έλσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

Οι υπουργοί, είναι, συνολικά, έντεκα, ενώ πέντε πρόσωπα ονομάστηκαν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου.

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι «η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ριζώσει στο κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα«.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης θα είναι ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι όσον αφορά στις αγορές, «ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα«.

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει, ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, την χώρα μας«, υπογράμμισε ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου «αν εννοεί να επιβάλλει, νέο ειδικό φόρο που να αφορά την κινητή και ακίνητη περιουσία».

Απηύθυνε, ακόμη, «εγκάρδιο χαιρετισμό» στον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας«
Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου