Τρόικα: "Δεν ζητήσαμε να καταργηθούν, τα δώρα των Χριστουγέννων - Πάσχα και το Επίδομα Άδειας"


Πυρετός επαφών ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, η οποία βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα και του υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου με τον εκπρόσωπο της διεθνούς ενώσεων τραπεζών IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα.

Για τις 16.00 έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου. Ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των διεθνών θεσμών που ασχολούνται με την ελληνική υπόθεση, δηλαδή των κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), του επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ κ. Γιοχάνες Χαν (αρμόδιος για το ΕΣΠΑ) και του επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τεχνική ομάδα της τρόικας (ΕΚΤ) και οι αρχηγοί της αποστολής θα παραμείνουν στην Αθήνα όλη την εβδομάδα. Ο σκοπός αυτής της «διερευνητικής αποστολής», όπως χαρακτηρίζεται, είναι η εξέταση της προόδου στην εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος και η «πρώτη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που σχετίζονται με ένα πιθανό δεύτερο πρόγραμμα».

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν πιέσεις για νέα μέτρα, με δεδομένο τον εκτροχιασμό που φέρνει η υστέρηση των εσόδων και τις (ανεπίσημες) προβλέψεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για έλλειμμα άνω του 9,5% του ΑΕΠ εφέτος, κάτι που θα σημάνει σοβαρή απόκλιση από το στόχο του 9% που υπάρχει στον Προϋπολογισμό του 2012.

Ο επίτροπος Χαν θα συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και με τους περισσότερους υπουργούς της κυβέρνησης με θέμα την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ. Σε ορισμένες από τις συναντήσεις θα συνοδεύεται από τον κ. Ράιχενμπαχ.

Σκοπός της επίσκεψης του επιτρόπου είναι η ενημέρωση και η αξιολόγηση των ενεργειών της ελληνικής πλευράς στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη επίσκεψή του τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα θα συζητηθεί το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την τελική έγκριση της αύξησης της κοινοτικής χρηματοδότησης για το ΕΣΠΑ στο 95%.

Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει προς την κυβέρνηση σειρά ανοιχτών ζητημάτων, ωστόσο η λήψη αποφάσεων για μέτρα αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί τον Ιανουάριο κατά τη νέα επίσκεψη των δανειστών. Ανάμεσα στα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνονται τα εξής:
- Η μαύρη τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ στο Προϋπολογισμό του 2011 και τα μέτρα που θα απαιτηθούν το 2012 για την κάλυψη της φετινής απόκλισης από έσοδα και δαπάνες.

- Τα προβλήματα κατά την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, η αργή πρόοδος για την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών και η διαφαινόμενη καθυστέρηση για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τις εκκρεμότητες για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

- Η απαίτηση για τη νέα συμπίεση του εργασιακού κόστους στον ιδιωτικό τομέα με την τρόικα να πιέζει για μέτρα άμεσης εφαρμογής. Όμως, στην ηλεκτρονική έκδοση κυριακάτικης εφημερίδας "Πρώτο Θέμα", δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13 και 14ου μισθού.

- Η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που έχει μείνει πίσω οδηγεί την τρόικα στην κατάρτιση κατ’ έτος πινάκων με στόχους προς υλοποίηση, αφού ο στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ εκτιμάται αυτή τη στιγμή ότι είναι εκτός πραγματικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου