Σ. Δήμας- G. Westerwelle: «Ελλάδα και Γερμανία: Εμπιστοσύνη στο μέλλον»

Άρθρο των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Σταύρου Δήμα, και της Γερμανίας Guido Westerwelle στην Καθημερινή της Κυριακής.
«Ελλάδα και Γερμανία: Εμπιστοσύνη στο μέλλον»

Η επιτυχημένη απομείωση του χρέους τον περασμένο μήνα και το νέο πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική εξυγίανση και την ανάκαμψη. Δίνουν στην Ελλάδα αέρα να αναπνεύσει και ανοίγουν την προοπτική για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το πιο σημαντικό είναι ότι δώσαμε το καθαρό μήνυμα: Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης!

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να συνεχιστεί με αποφασιστικότητα η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Αυτό δεν θα είναι εύκολο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες με τις οποίες είναι συνυφασμένες, ειδικά για εργαζόμενους, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους καθώς και τις οικογένειές τους. Δηλώνουμε σε όλον αυτόν τον κόσμο απερίφραστα τον σεβασμό και την αναγνώρισή μας.

Σημαντικά είναι δύο πράγματα:

Πρώτον, είναι κρίσιμο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα δρομολόγησε με αποφασιστικότητα την αναδιοργάνωση του κράτους και της οικονομίας, πράγμα που είναι απολύτως απαραίτητο για την μακροπρόθεσμη εξυγίανση. Αυτά όμως δεν αρκούν, εάν λείπει η σημαντικότερη προϋπόθεση: η εμπιστοσύνη! Το σημαντικότερο είναι η πίστη των Ελλήνων στον εαυτό τους, στη δική τους δύναμη. Ως πρόσθετος παράγων υπεισέρχεται εδώ η εμπιστοσύνη των εταίρων. Η Γερμανία στηρίζει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και θα συνεχίσει σ’ αυτή τη βάση να συμπαρίσταται αλληλέγγυα στην Ελλάδα.

Δεύτερον, πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον. Εκτός της απαραίτητης σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών, θέλουμε να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια προοπτική για πραγματική ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια αναπτυξιακή στρατηγική. Ανάπτυξη και σταθεροποίηση δεν αποτελούν αντίφαση! Σημασία έχει να συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο. Η εμπειρία σε άλλα κράτη της ΕΕ έχει δείξει ότι αυτό είναι εφικτό. Είμαστε πεπεισμένοι, ότι η μεταρρύθμιση του κράτους και της οικονομίας σε συνδυασμό με στοχευμένα αναπτυξιακά μέτρα, μπορεί να δώσει το έναυσμα για νέα δυναμική πορεία, που θα προσφέρει ξανά θέσεις εργασίας και ευημερία.

Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και αναπτυξιακών δυνατοτήτων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μοναδική φυσική της ομορφιά που προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο. Αλλά και η αγροτική οικονομία και η παροχή υπηρεσιών στην υγεία, την πληροφορική κ.α., απελευθερωμένη από τη γραφειοκρατία, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση. Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθούν σωστές κατευθύνσεις και να υπάρξουν αντίστοιχες επενδύσεις.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί τώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια για τις σημαντικές και απαραίτητες επενδύσεις. Φορείς ενίσχυσης, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μπορούν να διαδραματίσουν, στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο. Επιπλέον, θα πρέπει να καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα αχρησιμοποίητα κοινοτικά κονδύλια και να ξεπεράσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια. Και τέλος, κράτος, επιχειρήσεις και οι ξένοι εταίροι της Ελλάδας, θα πρέπει να επενδύσουν αποφασιστικά σε πολλά υποσχόμενα προγράμματα, όπως το ΗΛΙΟΣ, για τη συλλογή και διάθεση ηλιακής ενέργειας.

Γερμανία και Ελλάδα θέλουν να συνεργαστούν στενά σ’ αυτή τη διαδικασία οικονομικής ανάκαμψης. Η «Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση» που συμφωνήθηκε μεταξύ των Κυβερνήσεων τον Μάιο του 2010 προσφέρει μοναδικό υπόβαθρο για αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων.

Το σημαντικότερο είναι όμως η συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων. Η πρόσφατη πρωτοβουλία των έξι μεγαλύτερων γερμανικών τουριστικών επιχειρήσεων να διαφημίσουν διακοπές στην Ελλάδα με το σύνθημα: «Για πραγματικούς φίλους μετράει μόνο η εμπιστοσύνη», αποτελεί εντυπωσιακή επιβεβαίωση ότι ο γερμανικός τουριστικός κλάδος παραμένει ενεργός στην Ελλάδα. Καλούμε και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους να εντατικοποιήσουν τις επαφές και τη συνεργασία τους, ώστε να συμβάλλουν στην επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι παραδοσιακά στενές και ιδιαίτερα φιλικές. Τις τελευταίες δεκαετίες, αγωνιστήκαμε δίπλα-δίπλα, για την οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης και συμπαρασταθήκαμε ο ένας στον άλλον σε καιρούς δύσκολους. Για το λόγο αυτό, παρακολουθούμε με ανησυχία τις φωνές του λαϊκισμού και το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν, επιχειρώντας να θέσουν υπό αμφισβήτηση τους δεσμούς μας. Δεν θα αφήσουμε να χαθεί το θεμέλιο των στενών μας σχέσεων. Διακηρύττουμε κατηγορηματικά την συνεχώς αναπτυσσόμενη φιλία μας, η οποία και στη σημερινή κρίση θα δοκιμαστεί με επιτυχία. Θα κάνουμε τα πάντα για να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου