Ρωσία: Συνάντηση αρχιεπισκόπου Αθηνών με Βλαντίμιρ Πούτιν, παρουσία του Ρώσου πατριάρχη

Με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν συναντάται, αυτήν την ώρα, στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, παρουσία του πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Προηγήθηκε, νωρίτερα, το συλλείτουργο των δύο προκαθημένων στον ναό της Αναστάσεως στο Κρεμλίνο, με αφορμή την ημέρα της Αναλήψεως και την ονομαστική εορτή του Ρώσου πατριάρχη.

Συλλειτούργησαν και οι συνοδικοί μητροπολίτες, που συνοδεύουν τον αρχιεπίσκοπο στην επίσημη ειρηνική του επίσκεψη στη Μόσχα, η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα.

Ο εορτασμός στον ναό της Αναστάσεως κορυφώθηκε με λιτάνευση της εικόνας των Κυρίλλου και Μεθοδίου, που έγινε παρουσία χιλιάδων κατοίκων της Μόσχας και συνοδεία των Ελλήνων αρχιερέων, γύρω από το Κρεμλίνο και την Κόκκινη Πλατεία, με κατάληξη στον ιστορικό ναό του Αγίου Βασίλειου.

Στη θερμή προσφώνησή του προς τον κ. Ιερώνυμο, ο πατριάρχης Κύριλλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμβολική περίοδο που λαμβάνει χώρα η επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς, αυτές τις μέρες, «ο λαός μας εορτάζει πανηγυρικά την αφετηρία της σλαβικής γραφής και του πολιτισμού».

Σχολιάζοντας εμμέσως την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο πατριάρχης Μόσχας συμπλήρωσε πως «μέσα από την πίστη, πάντα εύρισκαν οι λαοί μας στήριγμα σε δυσχερείς ιστορικές συγκυρίες.

Δεν αμφιβάλλω ότι μέσω εκείνων των αυθεντικών αξιών, στις οποίες οι λαοί μας οφείλουν την ύπαρξη, θα υπερβούμε τις σημερινές αντιξοότητες, οφειλόμενες στην οικονομική κρίση και στην υποκρυβόμενη πίσω της πνευματική κρίση».

Στην αντιφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Κυρίλλου λέγοντας πως «διακονείτε ως προκαθήμενος της πολυπληθούς Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Μιας Εκκλησίας που έχει αγίους Πατέρες, Μάρτυρες, Ομολογητές, Οσίους και ασκητές.

Μιας Εκκλησίας που έχει Κληρικούς, Επισκόπους, Πρεσβυτέρους και Διακόνους, που ποιμαίνουν τον λαό του Θεού με σοφία και διάκριση».

Η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα έχει αύριο επίσημες συνομιλίες με τον πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο στην έδρα του Ρωσικού Πατριαρχείου στη Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Οι Έλληνες ιεράρχες θα επισκεφθούν επίσης και την Αγία Πετρούπολη, έως και την Κυριακή.
ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου