Ευρω-πιέσεις: Ή πρόγραμμα ή φεύγετε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ θορυβημένες είναι οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και το γεγονός της ακυβερνησίας που προέκυψε, καθώς και της δυσκολίας για σχηματισμό κυβέρνησης.

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΙ ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους, στέλνουν μηνύματα στην Ελλάδα, με αιχμή την παραμονή της χώρας στο ευρώ, την οποία συνδέουν άμεσα με τη συνέχιση της εφαρμογής των όρων της δανειακής σύμβασης.

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας" υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Rheinische Post και επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Η ΕΛΛΑΔΑ ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, εάν δεν μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της", τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι SkyTG24.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την καταβολή των νέων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν σύντομα να συγκροτήσουν κυβέρνηση συνασπισμού.

Η επαναδιαπραγμάτευση και η... θηλιά

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται ευρωπαίους αξιωματούχους, η επίσημη γραμμή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής σύμβασης, ωστόσο σε ιδιωτικές τους συζητήσεις κάποιοι αξιωματούχοι υπολογίζουν πόση επιπλέον χρηματοδότηση θα χρειαζόταν η Ελλάδα εάν οι στόχοι αναβάλλονταν για ένα χρόνο προκειμένου να χαλαρώσει η σφιχτή θηλιά της λιτότητας.

ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ, πάντως, είναι δεδομένες και μία γεύση πήραμε την Τετάρτη, όταν το EFSF, το ταμείο από όπου εκταμιεύονται οι δόσεις του δεύτερου πακέτου, παρακράτησε μέρος της δόσης.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, το ταμείο αποδέσμευσε 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,2 δισ. ευρώ που ήταν συμφωνημένο, υποστηρίζοντας ότι "τα υπόλοιπα κεφάλαια δεν χρειάζονται πριν από τον Ιούνιο".

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ σε ευρωπαϊκούς κύκλους είναι δεδομένες, καθώς μετά το PSI, εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει "θα χρεοκοπήσει σε βάρος μας", όπως τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Η στρατηγική του... φόβου

ΔΟΘΕΝΤΟΣ ότι η ευρωζώνη έχει πολλά να χάσει από μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας, η στρατηγική που αναμένεται να εφαρμοστεί θα κινηθεί πάνω στον άξονα "να πιεστεί η Ελλάδα χωρίς να εξωθηθεί να βγει από την ευρωζώνη".

ΣΥΜΦΩΝΑ με το Reuters, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, συνεπώς αναμένεται να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις σε πολιτικούς και ψηφοφόρους με στόχο να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ των όρων της δανειακής σύμβασης.

ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ δε ότι καθώς η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, εάν οι νέες εκλογές λάβουν διλημματικό χαρακτήρα με διακύβευμα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, θα αποδυναμωθούν τα κόμματα που αντιτάσσονται στο Μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου