Fitch: Υποβάθμιση Ελλάδας σε CCC από Β- | Moody΄s: Υποβάθμιση 16 ισπανικών τραπεζών

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε CCC από B- προχώρησε ο οίκος Fitch.

Όπως αναφέρει, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας αντανακλά το αυξημένο ρίσκο η Ελλάδα να μην καταφέρει να διατηρήσει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι τα ισχυρά ποσοστά στις εκλογές της 6ης Μαΐου των κομμάτων που αντιτίθενται στις πολιτικές λιτότητας και η επακόλουθη αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης δείχνουν την έλλειψη λαϊκής και πολιτικής στήριξης στο μνημόνιο. 
Στην περίπτωση όπου οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Ιουνίου δεν οδηγήσουν σε κυβέρνηση με εντολή (mandate) συνέχισης του προγράμματος λιτότητας και μεταρρυθμίσεων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανή, σημειώνει ο οίκος.

Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε εκτεταμένη στάση πληρωμών έναντι υποχρεώσεων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και των υποχρεώσεών της στον επίσημο τομέα σε ευρώ, παρότι έχει προηγηθεί η αναδιάρθρωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων τον Μάρτιο.

Η Fitch είχε θέσει το ταβάνι αξιολόγησης για όλες τις χώρες της ευρωζώνης στο ΑΑΑ. Ωστόσο, αναθεωρεί την ανώτατη δυνατή αξιολόγηση για την Ελλάδα σε Β-καθώς η έξοδος από το ευρώ είναι σημαντικό και αυξανόμενο ρίσκο. Ως εκ τούτου, η εν λόγω αξιολόγηση αποτελεί ταβάνι για όλους τους εκδότες και τις συναλλαγές που προέρχονται από την Ελλάδα.

Υποβάθμιση 16 ισπανικών τραπεζών από την Moody΄s


 Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 16 ισπανικών τραπεζών (αλλά και της Santander UK PLC, θυγατρικής της Banco Santander στην Βρετανία) έως και τρεις βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's. To outlook για δέκα από αυτούς τους ομίλους είναι αρνητικό, ενώ επτά τράπεζες παραμένουν υπό εξέταση για μελλοντική περαιτέρω υποβάθμιση.

Μετά από αυτή την απόφαση καμία ισπανική τράπεζα δεν έχει βαθμολόγηση μεγαλύτερη του Α3.

Στην ανακοίνωση του, ο οίκος επισημαίνει ότι οι υποβαθμίσεις αντανακλούν πρώτον, την πιστοληπτική ικανότητα συγκεκριμένων ομίλων που εξετάστηκαν και δεύτερον σε πέντε περιπτώσεις την εκτίμηση ότι η ικανότητα της ισπανικής κυβέρνησης να προσφέρει υποστήριξη έχει μειωθεί.

Ο οίκος «ψαλίδιζε» την πιστοληπτική ικανότητα πέντε τραπεζών κατά μια μονάδα, τριών κατά δυο μονάδες και εννέα τραπεζών κατά τρείς μονάδες. Οι βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις για 13 τράπεζες επίσης μειώθηκαν έως και δυο μονάδες ακολουθώντας τις αλλαγές στην πιστοληπτική ικανότητα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Όπως υποστηρίζει η Moody’s η απόφαση αυτή αντανακλά:

1) Τις συνθήκες που διαμορφώνονται εν μέσω επιταχυνόμενης ύφεσης, της κρίσης του real estate και των υψηλών επιπέδων ανεργίας.

2) Την μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου, η οποία βαραίνει στην εικόνα των τραπεζών της χώρας και επηρεάζει την ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες.

3) Την αλλοίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξάνουν στο χώρο της κτηματαγοράς. Η Moody’s εκτιμά ότι και σε άλλες κατηγορίες δανείων θα υπάρξουν αντίστοιχα προβλήματα.

4) Την περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, δεδομένης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη που δημιουργεί προβληματισμό στους επενδυτές για την Ισπανία.

Παρά την υποβάθμιση, ο οίκος αναγνωρίζει μια σειρά από θετικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών η αυξημένη ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν τα ρίσκα, η οποία υποστηρίζεται από τις νέες απαιτήσεις για κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και η στήριξη της ΕΚΤ. Παρ’ όλα αυτά η Moody’s εκτιμά ότι τα θετικά αυτά στοιχεία υπερκαλύπτονται από τις προκλήσεις που προαναφέρθηκαν.

Οι τράπεζες είναι:
  1. BANCO SANTANDER S.A. (A3/C/a3, αρνητικό outlook)
  2. BANCO ESPAÑOL DE CRÉDITO (BANESTO) (A3/C-/baa2, αρνητικό outlook)
  3. SANTANDER UK (A2, αρνητικό outlook; C-/baa1, σταθερό outlook)
  4. BANCO BILBAO VIZCAYA ARGENTARIA, S.A (BBVA) (A3/C/a3, αρνητικό outlook)
  5. CAIXABANK (A3/C-/baa1, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
  6. CAJA DE AHORROS Y PENSIONES DE BARCELONA (LA CAIXA) (Baa2, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
  7. CAJA RURAL DE NAVARRA (Baa1/C-/baa1, αρνητικό outlook)
  8. BANCO COOPERATIVO ESPANOL (Baa1/C-/baa2, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
  9. BANKINTER (Baa2/D+/baa3, αρνητικό outlook)
  10. CECA (Baa2/D+/baa3, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
  11. CAJA RURAL DE GRANADA (Baa3/D+/baa3, αρνητικό outlook)
  12. LIBERBANK (Ba1/D/ba2, LIBERBANK (Ba1/D/ba2, αρνητικό outlook)
  13. CAJAMAR (Ba2/D/ba2, CAJAMAR (Ba2/D/ba2, αρνητικό outlook)
  14. LICO LEASING (Ba3, αρνητικό outlook)
  15. UΝΙCAJA BANCO SA (A3, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
  16. BANCO POPULAR ESPANOL SA (A3, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
  17. BANCO SABADELL SA (Baa1, υπό εξέταση για υποβάθμιση)
Υποβάθμιση τεσσάρων ισπανικών επαρχιών
Εξάλλου, η Moody’s προχώρησε σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων τεσσάρων επαρχιών της Ισπανίας, ενώ επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις άλλων δύο.

Συγκεκριμένα, η Moody’s υποβάθμισε την επαρχία της Καταλονίας σε Ba1 από Βaa3, την Εξτρεμαδούρα σε Βaa1 από A3, την Μούρθια σε Ba1 από Baa2 και την Ανδαλουσία σε Baa2 από A3.

Το outlook είναι αρνητικό και για τις τέσσερεις περιοχές.

Την ίδια ώρα η Moody’s επιβεβαίωσε το Βa2 της Καστίγια λα Μάντσα και τo Ba3 Βαλένθια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η υποβάθμιση αντανακλά την αδύναμη δημοσιονομική απόδοση κατά το 2011 και την χαμηλή πιθανότητα να επιτύχουν οι κυβερνήσεις των επαρχιών τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε η κεντρική κυβέρνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου