Λευκωσία: σε κατάσταση συναγερμού...

Οι πιθανότητες που έχει η Κύπρος να αποφύγει το... απονενοημένο διάβημα, αυτή τη στιγμή, είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται και η κυβέρνηση της Κύπρου, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αργά ή γρήγορα θα αναγκασθεί κι αυτή με τη σειρά της να κάνει το απονενοημένο διάβημα της προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό οικονομικής βοήθειας.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η συγκεκριμένη περίπτωση, από πλευράς απόλυτων αριθμών, είναι σχετικά εύκολη. Αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι, η Λευκωσία, με ένα δάνειο της τάξης των 2,8 δισ. ευρώ, που έλαβε από τη Ρωσία κατάφερε να αποφύγει την περιπέτεια για τουλάχιστον 12 μήνες.

Το πρόβλημα, εν προκειμένω, είναι κυρίως σημειολογικό, καθώς η περίπτωση της Κύπρου θα είναι κλασσική εξάπλωσης του φαινομένου του ντόμινο, που προκαλεί η ελληνική ανάφλεξη.

Κι αυτό γιατί οι κυπριακές τράπεζες αποδείχθηκαν εξαιρετικά εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, με τους… τόνους των ομολόγων που βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια τους και οδήγησαν ήδη τη μια από αυτές στη λύση της κρατικοποίησης.

Οι πιθανότητες που έχει η Λευκωσία να αποφύγει την προοπτική της προσφυγής, αυτή τη στιγμή, είναι από περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Ακόμα και αν καταφέρει να εξασφαλίσει κι άλλο δάνειο, ανάλογο του περσινού, κάτι που είναι βέβαια εκ των πραγμάτων δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου