Κύπρος: Ο κύβος ερίφθη!

Από χθες το απόγευμα η Κύπρος βρίσκεται και επίσημα στον προθάλαμο του μηχανισμού στήριξης της ΕΕ από τον οποίο αναμένει να αντλήσει καταρχήν οικονομική βοήθεια για την απαιτούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ανάγκη αυτή ανέρχεται στα δύο περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, δεν αποκλείεται όμως το ποσό που θα ζητηθεί να είναι μεγαλύτερο, μέχρι και πέντε δις, για να καλυφθούν και οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις του κράτους. Αν και αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή, αφού ήταν σαφές τις τελευταίες μέρες ότι οι προσπάθειες εξασφάλισης διακρατικού δανείου από τη Ρωσία ή την Κίνα δεν καρποφόρησαν, προκάλεσε ένα πάγωμα στον κόσμο ο οποίος γνωρίζει καλά τις αρνητικές εμπειρίες της Ελλάδας.

Μεγάλη πλέον ανησυχία προκαλούν οι όροι που θα περιληφθούν στο κυπριακό μνημόνιο και ακόμα μεγαλύτερη η πιθανότητα εξαναγκασμού της Λευκωσίας να αυξήσει τον εταιρικό της φόρο. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πληγεί καίρια ο τομέας των υπηρεσιών και ειδικά αυτός των υπεράκτιων εταιρειών η συνεισφορά των οποίων στα κρατικά ταμεία και ευρύτερα στην οικονομία είναι καθοριστική.

Νέο πακέτο μέτρων

Τα μέτρα θα συζητηθούν το απόγευμα
σε σύσκεψη των  πολιτικών αρχηγών
υπό την  προεδρία του προέδρου Χριστόφια
Στο θέμα αυτό αναμένεται να δοθεί μάχη, με τη Λευκωσία να υποδεικνύει ότι η διαφοροποίηση του φορολογικού καθεστώτος των εταιρειών θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες και βαθιά ύφεση. Για να αποφύγει τους σκληρούς όρους, η κυβέρνηση προχωρά άμεσα σε ένα νέο πακέτο οικονομικών μέτρων, στόχος του οποίου είναι να διασφαλίσει ότι το έλλειμμα για φέτος θα κυμανθεί στο 2,5%, όπως δηλαδή η Κύπρος έχει δεσμευτεί. Τα μέτρα θα συζητηθούν το απόγευμα σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του προέδρου Χριστόφια και αναμένεται να περιλαμβάνουν νέες φορολογίες, στόχευση κοινωνικών παροχών, επανακαθορισμό της ΑΤΑ και περισυλλογή
στο δημόσιο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για παλινωδίες και ιδεοληψίες οι οποίες καθυστέρησαν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων και δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις στους εταίρους λόγω της εμμονής στο δάνειο από τη Ρωσία ή την Κίνα. Δεν αναμένεται ωστόσο έντονη αντιπαράθεση καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν στηρίξει από νωρίς την επιλογή του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Κι όλα αυτά, ενώ η Κύπρος αναλαμβάνει σε πέντε μέρες την Προεδρία της ΕΕ και θα αποτελεί μέρος των προβλημάτων που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.