Οι πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Αντώνης Σαμαράς: Ο λαός ψήφισε την πολιτική που θα φέρει δουλειά και ανάπτυξη.

Τις πρώτες δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών έκανε από το Ζάππειο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.  

«Ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαική πορεία της Ελλαδας και την παραμονή μας στο ευρώ και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Ελληνα πολίτη.  Δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού. Θα   σεβαστούμε ασφαλώς την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας. Η Ελλάδα έχει συνέχεια, συνέπεια και αξιοπρέπεια»
Αλέξης Τσίπρας: Θα είμαστε παρόντες ως αξιωματική αντιπολίτευση

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν κατάφερε τελικά να πάρει τη πρώτη θέση,  αποτελεί πια το βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού.
«Πριν από ενάμιση μήνα ξεκινήσαμε μαζί ένα δύσκολο μα συναρπαστικό ταξίδι, για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια του Ελληνικού λαού. Για να βάλουμε τέλος στα μνημόνια της λιτότητας και της φτωχοποίησης. Για να ανοίξουμε δρόμο στην ελπίδα, να βάλουμε φρένο στην πορεία της Ευρώπης προς τη καταστροφή και τη διάλυση.
Δώσαμε αυτόν τον αγώνα με πείσμα και με αυταπάρνηση, κόντρα σε μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών, διαστρέβλωσης και ψυχολογικής τρομοκρατίας. Είχαμε απέναντι μας μία ανίερη συμμαχία των δυνάμεων του χθες, μία  ανίερη συμμαχία δυνάμεων εντός και εκτός της χώρας, που έκανε ότι μπορούσε για να ανακόψει το πόθο του λαού μας για κοινωνική δικαιοσύνη και ζωή με αξιοπρέπεια.
Είμαστε περήφανοι που σηκώσαμε αυτό το βάρος και αυτήν την ευθύνη. Είμαστε ευτυχείς για την αντοχή και την υποστήριξη τόσο μεγάλου μέρους του λαού μας, που πολλαπλασίασε τα ποσοστά μας μόλις μέσα σε ενάμισι μήνα. Πρόκειται άλλωστε για ένα μοναδικό επίτευγμα στη νεώτερη πολιτική ιστορία όλης της Ευρώπης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν κατάφερε τελικά να πάρει τη πρώτη θέση,  αποτελεί πια το βασικό κορμό της λαϊκής, προοδευτικής, αντιμνημονιακής πλειοψηφίας του λαού μας. Πριν από λίγο τηλεφώνησα στον κ. Σαμαρά και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρώτη θέση που κατέλαβε η Ν.Δ.
Έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία  στη  βάση των δικών του προγραμματικών επιλογών. Στην κατεύθυνση των προγραμματικών επιλογών που εξέθεσε στη κρίση του ελληνικού λαού.
Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τις όποιες δυνατότητες διεκδίκησης που προκύπτουν από τη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις και από την ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν θα τις χαρίσουμε στους θιασώτες του μνημονίου, αλλά θα απαιτήσουμε από τη θέση της υπεύθυνης και μαχητικής αντιπολίτευσης, να τις αξιοποιήσει η κυβέρνηση προς όφελος του λαού. Και θα την κρίνουμε γι’ αυτό»
Βαγγέλης Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Tο αποτέλεσμα της κάλπης επιβεβαιώνει πως το ΠΑΣΟΚ άντεξε και αριθμητικά και πολιτικά υποστήριξε στην πρώτη του δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους που τίμησαν την παράταξη και τόνισε πως η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης στην οποία θα συμμετέχουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. 
«Ευχαριστώ από καρδιάς όσους μας τίμησαν με την ψήφο τους. Εμείς είπαμε την αλήθεια και η κατάσταση επιδεινώθηκε με τη χώρα ακυβέρνητη. Τώρα δεν υπάρχει ούτε μία μέρα για χάσιμο. Λέμε όχι σε πολιτικά παιχνίδια. Αύριο πρέπει η χώρα να έχει κυβέρνηση που θα οδηγήσει την πατρίδα σε καλύτερο σημείο. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Χρειάζεται εθνική συστράτευση. Προτείνω στους αρχηγούς των κομμάτων να προχωρήσουν αύριο στη δεύτερη φάση της συνταγματικής διαδικασίας, να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακαμφθεί η φάση της ανάθεσης διερευνητικής εντολής για το σχηματισμό κυβέρνησης σε καθένα από τα τρία πρώτα κόμματα και να προχωρήσει στη δεύτερη φάση, δηλαδή της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών».
 
Πάνος Καμμένος: Οι υπογραφές Σαμαρά και Βενιζέλου αφορούν τους ίδιους κι όχι το λαό

Τη διαβεβαίωση ότι ό,τι είπε προεκλογικά, έχει και μετεκλογική ισχύ, παρείχε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα που στήριξαν τους Ανεξάρτητους Ελληνες παρά τον πόλεμο πόλωσης και τόνισε πως οι υπογραφές Σαμαρά- Βενιζέλου δεν αφορούν το λαό.
«Θέλω από την καρδιά μου να  ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, οι οποίοι σε όλη την επικράτεια, από το Καστελόριζο ως τους Οθωνούς, από την Ορεστιάδα μέχρι τη Γαύδο, μας στήριξαν παρόλο τον πόλεμο, τη λάσπη , τον αγώνα που δώσανε οι άλλοι με νύχια και με δόντια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,  προκειμένου να επιβάλλουν τη Νέα Τάξη  Πραγμάτων.
Για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αυτά που είπαμε, ισχύουν και μετά τις εκλογές. Ό,τι λέμε ισχύει για πάντα. Οι υπογραφές του κ.  Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά αφορούν τους ίδιους και όχι τον ελληνικό λαό.
Η μόνη υπογραφή η οποία μας δεσμεύει είναι αυτή την οποία περιέγραψε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης λέγοντας ότι  «ο Θεός έβαλε την  υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος και το λόγο τον κρατά». 
Νίκος Μιχαλολιάκος: Ήρθαμε για να μείνουμε!

Ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει τόνισε στις δηλώσεις που έκανε, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος.
«Όταν συγκεντρώσαμε στις 6 Μαΐου ποσοστό 6,9% είπαν ότι ήταν η οργή και ότι ο κόσμος δεν ξέρει. Σήμερα, με το νέο αποτέλεσμα όπου η Χρυσή Αυγή παραμένει σταθερή στις δυνάμεις της, καταλαβαίνουν ότι ήρθαμε για να μείνουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των Ελλήνων.
Ήρθαμε να αγωνιστούμε εναντία στην εγκληματικότητα, για τη λύση του μεγάλου εθνικού και κοινωνικού προβλήματος που αποτελούν οι λαθρομετανάστες. Εμείς θα παραμένουμε δυνατοί»
Φώτης Κουβέλης: Οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Τη δέσμευση ότι η ΔΗΜΑΡ θα εργαστεί για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, σταθερή και αποτελεσματική με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης.
 «Οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου.
Δεν δώσατε εντολή για μονομερείς ενέργειες, που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Καμιά κομματική σκοπιμότητα δεν μπορεί και δεν πρέπει να θολώσει την απαίτηση των Ελλήνων για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και κοινωνικής στήριξης.
Η Δημοκρατική Αριστερά ξεπέρασε την πόλωση και δυνάμωσε τη θέση της χάρη στην εμπιστοσύνη που της δείξατε. Αυτήν την εμπιστοσύνη θα την τιμήσουμε στο ακέραιο.
Θα εργαστούμε για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, σταθερή και αποτελεσματική με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα, το τονίζω, πρόσωπα. Για τη ΔΗΜΑΡ η αναγκαία προϋπόθεση είναι η προσήλωση στο μήνυμα του λαού. Οι πολίτες κατέγραψαν την επιλογή τους. Παραμονή της χώρας στο ευρώ, και  αποδέσμευση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου με διαπραγματεύσεις.
Η Δημοκρατική Αριστερά με αυτές τις θέσεις και χωρίς λευκή επιταγή προς κανένα, θα προσέλθει στις συνταγματικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών. Θα εργαστεί με υπευθυνότητα και συνέπεια για την ενότητα του λαού μας στις κρίσιμες για το έθνος στιγμές» 
Αλέκα Παπαρήγα: Το ΚΚΕ είπε στο λαό την αλήθεια…τα χειρότερα είναι μπροστά μας

Η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί δεν πρόκειται να λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα, αντίθετα θα τα περιπλέξει τόνισε η γραμματέας του ΚΚΕ στην δήλωση της σχετική με τα αποτελέσματα των εκλογών.
«Το εκλογικό αποτέλεσμα για το λαό που έχει δοκιμαστεί βαριά από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που ακολούθησαν, μνημόνια, δανειακή σύμβαση, εφαρμοστικοί νόμοι, είναι αρνητικό για τον λαό.
Θα έχει να αντιμετωπίσει ο λαός σοβαρά προβλήματα και εξελίξεις και όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του, το αντίθετο.

Τεκμηριώνουμε στα εξής σημεία την εκτίμησή μας για τον αρνητικό χαρακτήρα του αποτελέσματος.

Πρώτον: Η αύξηση της ΝΔ, που είναι ένα κόμμα γνωστό, είναι αντεργατικό, αντιλαϊκό και δεν αλλάζει. Δεν πέρασαν τα χειρότερα όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαμαράς για τον λαό, είναι μπροστά μας. Και η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί απ’ ότι φαίνεται με κορμό τη ΝΔ δεν πρόκειται να λύσει κανένα λαϊκό πρόβλημα, αντίθετα θα τα περιπλέξει.

Δεύτερο στοιχείο: Η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη εκλογική μάχη, σε σύγκριση αν θέλετε με τη σημαντική αύξηση που σημείωσε στην εκλογική μάχη του Μαΐου. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα μεγάλο αριθμό ψήφων και ποσοστό έχοντας όμως σημαντικά, πάρα πολύ νερώσει το κρασί του ως προς τα συνθήματά του, για το μνημόνιο, τη δανειακή συνθήκη, τους εφαρμοστικούς νόμους, σε σχέση με την καθαρή δήλωση ότι εάν είναι κυβέρνηση η πολιτική του θα κινηθεί στα πλαίσια του «ευρωμονοδρόμου». Έδωσε πλείστες διαβεβαιώσεις στην κυρίαρχη τάξη και στον ξένο παράγοντα ότι πάση θυσία η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Και με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι η ψήφισή του, έχοντας αλλάξει τις θέσεις του, που είναι αρνητικό στοιχείο, ανεξάρτητα αν εμείς πιστεύαμε ότι αυτά που υποστήριζε στις 6 του Μάη δεν θα τα πραγματοποιούσε.

Τρίτο αρνητικό στοιχείο: Οι αναμφισβήτητα μεγάλες απώλειες του ΚΚΕ που η σημασία τους θα είναι μεγαλύτερη για την ετοιμότητα της λαϊκής παρέμβασης μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων λόγω της κρίσης στην Ελλάδα και κυρίως γιατί βαθαίνει η κρίση στην ευρωζώνη. Επιβεβαιώθηκε αυτό που είπαμε απ’ τις 7 Μαΐου ότι η εκλογική μάχη θα είναι η δυσκολότερη, η πιο σύνθετη εκλογική μάχη που έδωσε το ΚΚΕ τα τελευταία 40 χρόνια. Γνωρίζαμε τις συμπληγάδες που θα περνούσε το Κόμμα, πολύ πιο ισχυρές απ’ τις συμπληγάδες που περάσαμε ως τις 6 Μαΐου, ανάμεσα στα διλήμματα του νέου δίπολου, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας με τον τρόμο και ο άλλος με τις αυταπάτες έδιναν τη δική τους μάχη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναμφισβήτητα, αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα για να είναι και ολοκληρωμένη και πιο ουσιαστική η εκτίμηση θα κριθεί, όπως γίνεται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις απ’ όλο το Κόμμα, από την ΚΝΕ και απ’ τους φίλους και οπαδούς.

Τέταρτο αρνητικό στοιχείο: Οι ψήφοι και το εκλογικό ποσοστό της «Χρυσής Αυγής». Παρά το γεγονός ότι και μετά τις 6 Μαΐου υπήρχαν περισσότερες αποδείξεις για το φασιστικό της χαρακτήρα και τον τραμπουκισμό της.

Το ΚΚΕ προτίμησε να πει στον λαό την αλήθεια για τον χαρακτήρα της κρίσης και τα ενδεχόμενα που συνεπάγονται οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη, για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ανάγκη της μονομερούς διαγραφής του χρέους, την ανάγκη της αποδέσμευσης, της πάλης για την εργατική λαϊκή εξουσία. Εν γνώσει μας τα είπαμε αυτά.

Η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης σε μια τόσο κρίσιμη φάση, που απαιτεί γραμμή ρήξης και αντεπίθεσης, θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε μεγάλη ήττα του κινήματος, καθώς η συμμετοχή του ΚΚΕ, ενδεχομένως, σε μια κυβέρνηση αφερέγγυα, με δύο πρόσωπα, ένα στο εσωτερικό και ένα στο εξωτερικό, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν άλλοθι για τον συμβιβασμό του λαού και την ευθυγράμμιση της κυβερνητικής πολιτικής με τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Χαιρετίζουμε τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος που έδωσαν αυτή τη σκληρή μάχη, όλους εκείνους που άντεξαν την πίεση και ψήφισαν το ΚΚΕ. Δηλώνουμε ότι το ΚΚΕ θα παραμείνει όρθιο παρά τις μειωμένες του θέσεις στη Βουλή, θα συνεχίσει την έντονη δραστηριότητα στο κίνημα και θα στηρίξει και θα ενισχύσει κάθε εφαλτήριο αγώνα και ελπίδας.

Είναι βέβαιο ότι ο λαός στην πορεία θα θυμηθεί ζητήματα που θέσαμε και στις δύο εκλογικές μάχες, προβλέψεις, προειδοποιήσεις για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο, ιδιαίτερα μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και πιστεύουμε ότι θα μετρήσουν επίσης τις συνέπειες και εκείνοι που δεν ψήφισαν το Κόμμα, αν και εκτιμούν τις θέσεις και τον ρόλο του, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης συνεργασίας.

Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε ό,τι προεκλογικά είπαμε στον λαό. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή, σε κάθε αγώνα, θα στηρίξουμε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία για τα άμεσα οξυμένα προβλήματα, αυτά που τρέχουν, θα προετοιμάσουμε, όσο εξαρτάται από μας, τον λαό για να αντιμετωπίσει τα νέα βάσανα που έρχονται. Ελπίζουμε ότι αυτή η υποχώρηση του ριζοσπαστικού προσανατολισμού, που σημειώθηκε ιδιαίτερα στη δεύτερη εκλογική μάχη, δεν θα κρατήσει για πολύ, γιατί αντικειμενικά δεν μπορεί να υπάρξει πίστωση χρόνου, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις θα τρέχουν και με μεγάλη ταχύτητα.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βάση της λαϊκής αντεπίθεσης πρέπει να είναι οι τόποι δουλειάς, οι κλάδοι και οι γειτονιές. Και πάνω απ’ όλα έχει την πιο μεγάλη σημασία η ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία που θα παλεύει και για τα άμεσα και τρέχοντα ζητήματα, αλλά θα συγκεντρώσει δυνάμεις για τη ριζική ανατροπή που χρειάζεται»
 
Γιώργος Καρατζαφέρης: Οι Έλληνες έχουν μεγάλο ανήφορο και η Ελλάδα κατήφορο

Οδυνηρή θα είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα, προέβλεψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, το κόμμα του οποίου δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή.
«Ο φόβος νίκησε τον θυμό και ως εκ τούτου πρόσκαιρα θα κυβερνήσει. Οι Έλληνες έχουν μεγάλο ανήφορο και η Ελλάδα κατήφορο.

Εμείς παρά τις προδοσίες θα μείνουμε όρθιοι και θα δώσουμε τις μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο και όχι μόνο. Ο αγώνας συνεχίζεται.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου