"Υποβάθμιση" και για την Ιαπωνία!

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε κατά μία μονάδα, στο Α-, τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τριών μεγαλυτέρων τραπεζών της Ιαπωνίας, εξαιτίας των ισχνών εγγυήσεων που παρέχει το κράτος, του οποίου επίσης το αξιόχρεο είχε υποβαθμίσει ελαφρώς πρόσφατα.

Οι Mitsubishi UFJ, Mizuho και Sumitomo Mitsui αξιολογούνται πλέον με την έβδομη καλύτερη βαθμίδα στην 22βαθμη κλίμακα του οίκου. Ο Fitch συνόδευσε τη νέα αξιολόγηση με τον χαρακτηρισμό της «σταθερής προοπτικής», που επεξηγεί ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται νέα υποβάθμισή τους στο άμεσο μέλλον.

Η υποβάθμιση των τραπεζών αυτών «αντανακλά την μειωμένη ικανότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα, όπως τονίσθηκε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας τον Μάιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης.

Προ δύο μηνών, ο Fitch είχε υποβαθμίσει κατά δύο βαθμίδες, στο Α+, την Ιαπωνία, υποβαθμίζοντας την προοπτική της σε «αρνητική», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της βαθμίδος της, καθώς όπως επεσήμανε το ιαπωνικό χρέος καλπάζει ανοδικά, έχοντας φθάσει το 61% του ΑΕΠ.

Οι ιαπωνικές τράπεζες, συνεπώς, πληρώνουν το τίμημα της αποδυνάμωσης της χρηματοοικονομικής εικόνας της Ιαπωνίας, μολονότι δεν επηρεάσθηκαν, τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό, από τις συνέπειες που οδήγησαν στην κρίση τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου