ΕΟΖ: Ειδικές Οικονομικές Ζώνες ή “Εργατικά γκέτο λαθρομεταναστών”;

Σε Ανατολική Μακεδονία &
Θράκη οι πρώτες ΕΟΖ
ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μελετά εκ νέου το θέμα, είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας...
και των επενδύσεων μέσω των ειδικών –και όχι ελεύθερων– οικονομικών ζωνών και ειδικότερα των εξαγωγών, αλλά με διασφαλισμένα τα εργασιακά ζητήματα.

γραφει ο Σπύρος ΓΚΑΝΗΣ

Οπως σχολίαζαν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, για την αντιστροφή της υφεσιακής πορείας της Ελλάδας χρειάζεται να υπάρξει δραστική αύξηση των εξαγωγών και σημαντικές εισροές ξένων επενδυτικών κεφαλαίων (FDI). Σε επίπεδο δεικτών τόσο οι εξαγωγές όσο και το FDI αυξάνουν το ΑΕΠ. Σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν ότι οι παραγωγικές μονάδες στη χώρα είναι ή γίνονται πιο ανταγωνιστικές.

Το επιτελείο του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, εξετάζει όλες τις δυνατότητες και «χτίζει» τα επιχειρήματά του, προετοιμαζόμενο για …σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες!

“Εργατικά γκέτο λαθρομεταναστών” οι ΕΟΖ

ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ αυτών των δημοσιευμάτων και σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μας στα εργατικά αυτά γκέτο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχεδιάζεται να οδηγηθούν οι δεκάδες χιλιάδες των λαθρομεταναστών που απομακρύνονται με την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» από την Αττική και τα άλλα αστικά κέντρα της χώρας και ...“στοκάρονται” προσωρινά, αντί να επαναπατριστούν, στις Αστυνομικές σχολές της Βόρειας Ελλάδας που για το σκοπό ευτόν έχουν μετατραπεί σε χώρους “υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών”.

Με τον τρόπο αυτό οι βοριοευρωπαίοι επίδοξοι επενδυτές εκτός των φορολογικών απαλλαγών στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) θα έχουν φτηνά και ανασφάλιστα εργατικά χέρια.

ΚΟΝΤΟΛΟΓΙΣ οι επενδυτές θα εξασφαλίσουν το απαραίτητο για την κερδοφορία τους φτηνό εργατικό κόστος, η κυβέρνηση θα... “αντιστρέψει” την υφεσιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας με στρεβλούς και ανύπαρκτους δείκτες ανάπτυξης και η τρόικα θα υλοποιήσει ένα από τους στρατηγικούς της στόχους που δεν είναι άλλος από το χαμηλό εργατικό και ασφαλιστικό κόστος για βελτίωση… της ανταγωνιστικότητας!