"Ρολά" κατέβασε η χώρα… | Ξεπερνούν τους 500 χιλ. οι διαδηλωτές!

Παράλυσε από τις κινητοποιήσεις η χώρα, σήμερα Τετάρτη, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του νέου πακέτου οδυνηρών μέτρων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Επικαίρων, επί ποδός βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα, ενώ στο προαύλιο της Βουλής έχουν στηθεί ο σιδερένιος φράχτης και μικρότερα κιγκλιδώματα. Στο σημείο βρίσκεται και μία αύρα (όχημα που εκτοξεύει νερό), ενώ σε ετοιμότητα υπάρχουν ακόμη τέσσερις.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί «προληπτικές» προσαγωγές στη Δάφνη και στην πλατεία Γαρδένιας στου Ζωγράφου. Η αστυνομία αναφέρει ότι προσήχθησαν νεαροί που θεωρήθηκαν ύποπτοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσαχθέντες είναι μέλη τοπικών ανοιχτών συνελεύσεων και είναι περίπου 30. Υπάρχουν καταγγελίες ότι η αστυνομία έχει εμποδίσει ομάδες πολιτών σε προσυγκεντρώσεις να κατέβει στο κέντρο.

Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ βρέθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην κεφαλή της πορείας μέλη των συνδικαλιστικών σωματείων των σωμάτων ασφαλείας.
 Στην κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ, στην οποία η συμμετοχή είναι μεγάλη, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Κλειστοί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας· κλειστός είναι και ο Εθνικός Κήπος.
Στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιείται η διαδήλωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη.
Σε κοινή τους ανακοίνωση ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αναφέρουν «Κυβέρνηση και τροϊκανοί, παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί πλέον από όλους ότι η συνταγή των Μνημονίων είναι λάθος και ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη, αναποτελεσματική, υφεσιακή, αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική. Σε κάθε νέο έλεγχο προσθέτουν και έναν νέο κατάλογο περικοπών των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, προωθούν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, λες και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι της κρίσης»

«Φρούριο» η Αθήνα

Δρακόντεια είναι τα μέτρα που έχει λάβει η Αστυνομία λόγω των συλλαλητηρίων που πραγματοποιούνται σήμερα από ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ.

Ήδη σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας βρίσκονται 4.000 αστυνομικοί και 50 διμοιρίες των ΜΑΤ. Η κυκλοφορία για τα οχήματα έχει απαγορευθεί, μόνο ποδήλατα και ελάχιστες μοτοσυκλέτες μπορούν να κινηθούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Χαρακτηριστικό των μέτρων ασφαλείας εξαιτίας της 24ωρης απεργίας και των κινητοποιήσεων  είναι πως για πρώτη φορά έκλεισε ο Εθνικός Κήπος και απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες.

Την ίδια στιγμή έξω από το Κοινοβούλιο έχει τοποθετηθεί ο γνωστός ατσαλένιος φράχτης που θα εμποδίσει να φτάσουν οι διαδηλωτές στην είσοδο της Βουλής.

Παράλληλα κλούβες της Αστυνομίας βρίσκονται σε διάφορα σημεία των οδών Πανεπιστημίου και Ακαδημίας, ενώ σε αναμονή είναι και ο «Αίαντας», το όχημα της Αστυνομίας που επιχειρεί εναντίον τον διαδηλωτών ρίχνοντας τους νερό από τα 10 μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας είχε δηλώσει πρόσφατα πως τα ΜΑΤ δεν θα ξανακάνουν χρήση χημικών εναντίον των διαδηλωτών.

Στο μεταξύ αστυνομικοί χρειάστηκε να προχωρήσουν σε προληπτικές προσαγωγές ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. σταματούν άτομα που έχουν σακίδια προκείμενου να διαπιστώσουν αν μεταφέρουν βόμβες μολότοφ ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να χρησιμοποιούν στην πορεία εναντίον των αστυνομικών και οι προσαχθέντες οδηγούνται στην Ασφάλεια για την εξακρίβωση των στοιχείων τους.

Την ίδια ώρα σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα με θύμα έναν άντρα της ομάδας Ζ στο φανάρι της Πατησίων με την Στουρνάρη, όταν αυτοκίνητο πέρασε με κόκκινο, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με μηχανή και να ρίξει στο έδαφος το αστυνομικό, ο οποίος μεταφέρθηκε με σπασμένο πόδι στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ποιοι συμμετέχουν

Στη γενική απεργία, που πραγματοποιείται εν όψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου μέτρων, συμμετέχουν βιοτέχνες και επαγγελματίες, καθώς κατόπιν απόφασης της ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά έως τις 15:00 το μεσημέρι.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, συμβολαιογράφοι, καθώς και οι ομοσπονδίες βενζινοπωλών και πρατηριούχων.


Στην απεργία θα συμμετέχουν επίσης οι αρχαιοφύλακες, με αποτέλεσμα να είναι κλειστά και τα μουσεία.

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, καθώς απεργούν οι ναυτεργάτες, ενώ καθυστερήσεις και ματαιώσεις πτήσεων θα προκαλέσει η στάση εργασίας από τις 10:00 ώς τις 13:00 των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς στο λεκανοπέδιο

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Αναλυτικά:

- Τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο.

- Τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

- Το Μετρό (γραμμές 2,3) θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το Μετρό (γραμμή 3) θα έχει τερματικό σταθμό την Δουκ. Πλακεντίας και δεν θα εξυπηρετεί το αεροδρόμιο

- Ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ, γραμμή 1) θα κινηθεί από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ

- Το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.