"Στα κάγκελα" οι Ισπανοί κατά των μέτρων λιτότητας- VIDEO

Σε μάχη σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, σύμφωνα με τα Επίκαιρα, εξελίχθηκε η μαζικότατη διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι χθες στη Μαδρίτη, όπου τραυματίσθηκαν 64 άνθρωποι -οι μισοί αστυνομικοί- και έγιναν 35 συλλήψεις.

Η κυβέρνηση, που προωθεί μέτρα σκληρής λιτότητας, φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενη δυσφορία την οποία δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει.

Η ογκώδης διαδήλωση, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Ισπανοί, που ήρθαν ειδικά για αυτό το λόγο στην πρωτεύουσα, συνάντησε την ισχυρή αντίδραση της αστυνομίας, που προσπάθησε το βράδυ της Τρίτης με γκλομπ αλλά και με πλαστικές σφαίρες να διαλύσει το πλήθος γύρω από το Κοινοβούλιο.

Η ισπανική κοινωνία μαστίζεται από την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, ενώ η ισπανική οικονομία έχει περάσει για δεύτερη φορά μέσα σε μία τριετία σε τροχιά ύφεσης.

 Η νέα, μόλις δέκα μηνών, κυβέρνηση Ραχόι εφαρμόζει σκληρά μέτρα λιτότητας με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση -ενώ, έχοντας ήδη ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για τον τραπεζικό τομέα, προσανατολίζεται σε αίτημα στήριξης από την ΕΚΤ που θα προϋποθέτει αυστηρούς όρους.

Η διαδήλωση της Τρίτης ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση από τις περυσινές διαμαρτυρίες των Αγανακτισμένων. Από νωρίς το απόγευμα, στην περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας «Βγείτε έξω!», «Δεν μας αντιπροσωπεύουν» και «Απολύστε τους».

Η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν το φράχτη της αστυνομίας. Κατά διαστήματα οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους κατά του πλήθους -και κυρίως ατόμων που φαίνονται να το οργανώνουν ή να το εμψυχώνουν- κάνοντας χρήση γκλομπ.

Οι διαδηλωτές απαντούσαν απλώς σηκώνοντας τα χέρια τους, λέγοντας «αυτά είναι τα όπλα μας».

Ορισμένοι εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν και χρήση πλαστικών σφαιρών.