Το πακέτο των νέων μέτρων φέρνει και αλλαγές στη φορολογία

Στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, θα συζητηθεί το πακέτο των νέων μέτρων που περιλαμβάνει και αλλαγές στη φορολογία... των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο των μέτρων προβλέπει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς με βάση το οποίο φορολογούνται σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 35% επι των κερδών τους. Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών αφού προβλέπεται η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Επίσης, προβλέπεται μείωση στο 35% από 45% σήμερα του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιουχων για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα - αναπροσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές - αναμένεται να επιφέρει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους μισθωτούς.

Τα νέα φορολογικά μέτρα δεν αποκλείεται να ισχύσουν τελικά από τα εισοδήματα του 2012 ( που θα δηλωθουν το 2013), ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα που θα προβλέπει το πακέτο των μέτρων συνολικά στα 3 δισ. ευρώ, από 2 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
ΑΜΠΕ