Αλ. Παπαρήγα: "Να μην κοπούν άλλες δαπάνες Υγείας"

«Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα της υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι και μακροχρόνιο και ιδιαίτερα οξυμένο λόγω της κρίσης, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τα εξής: Κατ' αρχήν να μην κοπούν άλλες δαπάνες... από τον τομέα της Υγείας -μάλιστα πρέπει να αυξηθούν- ξέροντας ότι τα 11,5 έως 20,5 δισ. που απαιτούν οι πιστωτές και η ΕΕ θα δοθούν από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας στο μεγαλύτερο μέρος τους» δήλωσε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα η οποία επισκέφθηκε σήμερα τον ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι πέραν της χρηματοδότησης και της επιστροφής των οφειλών, «πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική στον τομέα της υγείας από την πρωτοβάθμια, δωρεάν, ισότιμη για όλους περίθαλψη», προσθέτοντας ότι «τότε μπορούμε να μιλάμε για μια λογική μείωση των δαπανών στις άλλες βαθμίδες της υγείας».

«Έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η έννοια "σπατάλη" έχει πολλές ερμηνείες, καθώς σπατάλη μπορεί να θεωρείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη, σπατάλη μπορεί να θεωρείται το να πάρεις το κατάλληλο φάρμακο, ή να κάνεις την κατάλληλη εξέταση, έχει χαθεί το όριο μεταξύ της υπαρκτής σπατάλης, που οφείλεται κυρίως στην κερδοφορία και στη διαφθορά, με τη σπατάλη που εμείς δεν τη δεχόμαστε, για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες που οδηγούν εξ αντικειμένου στη συνεχή αύξηση των κονδυλίων υγείας» κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

Από τη μεριά του ο υπουργός αναπληρωτής Υγείας, Μάριος Σαλμάς, είπε ότι πέραν της ενημέρωσης που παρείχε στην κ. Παπαρήγα, της ανέφερε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην πειράξουμε τον πυρήνα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, αλλά θα προσπαθήσουμε πρωτίστως να περιορίσουμε τη σπατάλη και αν χρειαστεί το κέρδος των παρόχων υγείας που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ».

Ερωτηθείς για τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, ο κ. Σαλμάς είπε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πληρωμών «με βάση τις δυνατότητες εισφορών που θα έχουμε από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το τέλος του έτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου