Σχέδια επαναγοράς του ελληνικού χρέους από την δευτερογενή αγορά...

Την επαναγορά ελληνικού χρέους, μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Der Spiegel, και φέρνει στη δημοσιότητα η ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Παρά την επίσημη διάψευση από τον εκπρόσωπο του Β. Σόιμπλε, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων με στόχο να μειωθεί το ελληνικό χρέος, έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και παράλληλα να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί νέο «κούρεμα» αυτή την φορά από τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, Κεντρικές Τράπεζες και χώρες που έχουν δανείσει την Ελλάδα μέσω του πρώτου και του δεύτερου Μνημονίου).

Από τον ESM
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spigel, το σχέδιο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από το μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM), προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία, κατά μέσο όρο, κυμαίνεται στο 25% της αρχικής τους αξίας. Αν τελικά υιοθετηθεί το σχέδιο του Β. Σόιμπλε, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος τεσσάρων ευρώ.

10 δισ. ευρώ
Μάλιστα υπάρχει και συγκεκριμένη αναφορά σε ποσά. Τονίζεται ότι «το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ.». Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα «απαλλαγεί» από χρέος ύψους 30 δις ευρώ, που αντιστοιχεί στο 16% (περίπου) του ΑΕΠ.

Αν προχωρήσει το σχέδιο, το χρέος από 180% του ΑΕΠ που θα είναι στο τέλος του 2013, θα υποχωρήσει στο 164% του ΑΕΠ και με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, η κατάστασή του θα είναι βιώσιμη.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται να διεξαχθούν συνομιλίες με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του 25% των απαιτήσεών τους.

Μάλιστα η γερμανική πλευρά ελπίζει πως, έπειτα από αυτήν την επιχείρηση, η Ελλάδα θα είναι σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

Πλαίσιο
Η στάση αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών φαίνεται πως εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης του Βερολίνου στην αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος. Παράλληλα η Γερμανία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να τεθεί ζήτημα haircut από τον επίσημο τομέα και με βάση την ύφεση που βαθαίνει, αλλά και τη δυναμική που έχει αναπτύξει, θεωρείται πολύ πιθανό να συμβεί.

«Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της τρόικας πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.

Αισιοδοξία Ρεν για τη δόση
Αισιόδοξος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα στις αρχές Νοεμβρίου δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Είμαι αισιόδοξος πως θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από την αξιολόγηση της τρόικας», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. «Πιστεύω πως αυτό θα επιτευχθεί στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από τα μέσα Νοεμβρίου», πρόσθεσε.