Ευρωβαρόμετρο: Το 84% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται την τηλεόραση – Το 76% δηλώνει απαισιόδοξο για το 2013

Απαισιοδοξία για την οικονομική τους κατάσταση το 2013 εκφράζουν οι Έλληνες ο οποίοι στο συνολό τους (100%) δηλώνουν ότι η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα είναι «κακή».Το 99% των Ελλήνων και των Ισπανών πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους... είναι «κακή», σύμφωνα με την τακτική εξαμηνιαία δημοσκόπηση «Ευρωβαρόμετρο» για το φθινόπωρο του 2012, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Τα αποτελέσματα του «Ευρωβαρόμετρου» δείχνουν ότι οι απαντήσεις των Ευρωπαίων σχετικά με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών-μελών. Ενώ το 75% του πληθυσμού στη Σουηδία και τη Γερμανία πιστεύουν ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», με την άποψη αυτή συμφωνεί ποσοστό χαμηλότερο από 10% σε δέκα κράτη- μέλη και ποσοστό μόλις 1% στην Ελλάδα και την Ισπανία. Ακολουθούν η Κύπρος και η Ρουμανία όπου το 6% του πληθυσμού πιστεύει ότι η εθνική οικονομική κατάσταση είναι «καλή», η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ιταλία (7%), η Ιρλανδία (8%), η Ουγγαρία και η Γαλλία (9%), η Τσεχία και η Πορτογαλία (11%).

Εξάλλου, το 77% των Ελλήνων δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του είναι «κακή» (35% στην ΕΕ), έναντι 22% που δηλώνει ότι είναι «καλή» (63% στην ΕΕ). Επίσης, το 100% των Ελλήνων δηλώνουν ότι η κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα είναι «κακή», έναντι 98% των Ισπανών και 79% των Ευρωπαίων.

Στην ερώτηση «πώς πιστεύετε ότι θα είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας σας τους επόμενους 12 μήνες;», το 76% των Ελλήνων, το 75% των Κυπρίων και το 40% των Ευρωπαίων απαντούν «χειρότερη». «Καλύτερη» απάντησε το 7% των Ελλήνων, το 6% των Κυπρίων και το 17% των Ευρωπαίων, ενώ «στάσιμη» απάντησε το 15% των Ελλήνων, το 14% των Κυπρίων και το 39% των Ευρωπαίων.

Τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σε εθνικό επίπεδο, είναι η ανεργία (58%), η οικονομική κατάσταση (55%), το δημόσιο χρέος (20%) και η φορολογία (17%). Για τους Ευρωπαίους τα τέσσερα κυριότερα προβλήματα είναι η ανεργία (48%), η οικονομική κατάσταση (37%), ο πληθωρισμός (24%) και το δημόσιο χρέος (17%). Επίσης, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ αυτήν τη στιγμή είναι η γενικότερη οικονομική κατάσταση (53%), η ανεργία (36%) και η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών (32%).

Εξάλλου, στην ερώτηση «σε γενικές γραμμές πιστεύετε ότι τα πράγματα στη χώρα σας πάνε προς καλή ή κακή κατεύθυνση;», το 88% των Ελλήνων δηλώνει «σε κακή», έναντι 80% των Κυπρίων και 56% των Ευρωπαίων. Το 8% των Ελλήνων απαντά «ούτε το ένα ούτε το άλλο» και το 4% απαντά «σε καλή».

Στην ερώτηση «τείνετε να εμπιστεύεστε ή όχι τον γραπτό Τύπο;», το 77% των Ελλήνων απαντά «μάλλον όχι», έναντι 54% των Ευρωπαίων. «Μάλλον ναι» απαντά το 20% των Ελλήνων, έναντι 40% των Ευρωπαίων. Στην ίδια ερώτηση για την τηλεόραση, «μάλλον όχι» απαντά το 84% των Ελλήνων, έναντι 47% των Ευρωπαίων και «μάλλον ναι» απαντά το 15% των Ελλήνων, έναντι 48% των Ευρωπαίων. Επίσης, οι Έλληνες απάντησαν ότι δεν εμπιστεύονται το ραδιόφωνο σε ποσοστό 70%, αλλά εμπιστεύονται περισσότερο το Ίντερνετ σε ποσοστό 41% (35% στην ΕΕ).

Εξάλλου, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων (85%) πιστεύει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ μόνο το 41% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η ΕΕ βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση για την έξοδο από την κρίση και την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν επίσης να θεωρούν την ΕΕ ως τον πλέον αποτελεσματικό φορέα, περισσότερο και από και τις εθνικές κυβερνήσεις, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η ΕΕ βρίσκεται στην πρώτη θέση (23%), αλλά ακολουθούν με μικρή απόσταση οι εθνικές κυβερνήσεις (20%). Η ομάδα G20 (14%) έρχεται στην τρίτη θέση και ακολουθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (15%).

Τέλος, σύμφωνα με το «Ευρωβαρόμετρο», οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πρωτοβουλίες για την οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την απασχόληση που προτείνονται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Σημειώνεται ότι το φθινοπωρινό «Ευρωβαρόμετρο 2012» καταρτίστηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων από τις 3 έως τις 18 Νοεμβρίου 2012. Συνολικά, ερωτήθηκαν 32.731 άτομα σε 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες.