«Δούρειος ίππος» ο Στουρνάρας για την κυβέρνηση | Επιστροφή των εκσυχρονιστών!

Τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό τώρα αρχίζουν καθώς θα πρέπει εκτός από τη δημοσιονομική πορεία της χώρας να διαχειριστεί και τον «πόλεμο» συμφερόντων που ξεσπάει για τα φιλέτα του Δημοσίου που βγαίνουν στο σφυρί.

Ήδη στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα υποστηρίζουν ότι: «Ο Σαμαράς έκανε τη βρώμικη δουλειά και τώρα πρέπει κάποιος τεχνοκράτης να μοιράσει τα λάφυρα».

Μπορεί το επόμενο στοίχημα της κυβέρνησης να είναι η ανάπτυξη και για τον Αντώνη Σαμαρά αυτό να σημαίνει, όπως, λέει ίδιος θέσεις εργασίας για κάποιους άλλους, όμως, σημαίνει έργα, αποκρατικοποιήσεις, ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας, ενέργεια, τυχερά παιχνίδια, μαρίνες, λιμάνια, αεροδρόμια και φυσικά οδικοί άξονες.

Η πίτα μεγάλη και κάποιος πρέπει να τη μοιράσει, οι πιέσεις μεγάλες και ήδη τα πρώτα μηνύματα στάλθηκαν με δημοσκοπήσεις που προαναγγέλλουν το «τέλος εποχής». Η νέα εποχή θα ανατείλει με τεχνοκράτες δηλαδή τους δικούς τους ανθρώπους.

Τις τελευταίες ημέρες συζητείται και ένα άλλο σενάριο με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η πληροφορίες, πυκνώνουν, για κόμμα εκσυγχρονιστών που κυοφορείται στο παρασκήνιο με μεγάλη προσοχή και μυστικότητα. Οι κινήσεις γίνονται από πρόσωπα γνωστά από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπαδήμου που έχουν άριστες σχέσεις με τον σημερινό υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ένα τέτοιο κόμμα δεν θα μπορούσε να σταθεί μόνο του γιατί πολύ απλά δεν θα το επέλεγαν οι ψηφοφόροι.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μόντι στην Ιταλία που οι δημοσκοπήσεις ήταν απογοητευτικές στην προοπτική καθόδου του στις εκλογές.

Από την άλλη πλευρά ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κλείσει την πόρτα δυνατά σε όσους θέλουν να παίξουν τέτοια παιχνίδια.

Εικάζεται ότι το νέο σχήμα θα μπορούσε να στεγαστεί στην Ευρωπαϊκή παράταξη με κορμό τη ΝΔ που εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να ιδρύσει.

Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι η επιστροφή του «καθεστώτος Σημίτη», η παλινόρθωση των «εκσυχρονιστών» στο όνομα των οποίων η διαπλοκή πίνει νερό.

Η ατμόσφαιρα μυρίζει παντού Σημίτη, από τους ανθρώπους του βρίσκονται, ήδη, σε θέσεις κλειδιά μέχρι αυτούς που αναμένεται να τοποθετηθούν στον επερχόμενο ανασχηματισμό. Τότε θα διαπιστώσουμε αν ο Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε «γάμο» με τους εκσυχρονιστές.

Ο Κώστας Σημίτης, μετρ του παρασκηνίου- ο Καραμανλής τον είχε πει Αρχιερέα της διαπλοκής- παρακολουθεί και σε πολλές περιπτώσεις παρεμβαίνει, ενώ υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι μέσω Στουρνάρα διαμορφώνει την ατζέντα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στην περίπτωση που προχωρήσει το σενάριο διεύρυνσης της ΝΔ, τότε ο άνθρωπος που θα είναι ο «προξενητής», δεν θα είναι άλλος από τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας έχει στενή φιλική σχέση με τον κ. Σημίτη και έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Επί πρωθυπουργίας Σημίτη ήταν ο σύμβουλός του, που έκανε όλες τις διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Οι δυο τους συνομιλούν τακτικά στο τηλέφωνο ενώ υπήρξε πρόσφατα και συνάντηση.

Ο Βασίλης Ράπανος αναμένεται να αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Έθνος της Κυριακής»- στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών- επικεφαλής της Επιτροπής Στρατηγικού και Οικονομικού Σχεδιασμού, στη συγκρότηση της οποίας προσανατολίζεται ο Αντώνης Σαμαράς.

Και ο κ. Ράπανος ανήκε στον στενό κύκλο των οικονομικών συνεργατών του Κώστα Σημίτη την εποχή της ΟΝΕ, μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ πέρασε και από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Βεβαία δεν είναι η πρώτη φορά που υποβόσκει πολιτικό φλερτ ανάμεσα σε Σαμαρά και Σημίτη, ήταν το 1999 μετά την αποτυχία της Πολιτικής Άνοιξης στις Ευρωεκλογές όταν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ήθελαν διεύρυνση του κόμματος. Δεν προχώρησε τότε η συζήτηση, ίσως γιατί, ο τότε αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, πρόλαβε και τον ξαναέβαλε στο γαλάζιο μαντρί.

Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον...
ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο newpost.gr