Η απαξία της Τέταρτης εξουσίας

γράφει ο Σπύρος ΓΚΑΝΗΣ -
ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατη εξαμηνιαία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου το 84% των Ελλήνων δεν εμπιστεύεται πλέον την Τηλεόραση και το 77% δεν εμπιστεύεται τον Τύπο. Θλιβερές διαπιστώσεις που θα πρέπει να προβληματίσουν τα συγκροτήματα των ΜΜΕ, τους μεγαλοδημοσιογράφους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των λειτουργών… της ενημέρωσης και αυτό ακόμα το ΕΣΡ, κοντολογίς όλους αυτούς που θέλουν να εμπλέκονται, υπηρετούν και προασπίζουν τα ΜΜΕ.

Η ΚΑΘ’ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΗ από πολιτικά κέντρα και παράκεντρα “κονσέρβα" ενημέρωση που  τη μεταμνημονιακή περίοδο υιοθετούν, αναμασούν και αναμεταδίδουν τα “παπαγαλάκια” των συστημικών ΜΜΕ που “αντί πινακίου φακής”, για την εξασφάλιση κάποιων χαριστικών δανείων, αλλοτρίωσαν τα ΜΜΕ απαξιώνοντας το λειτούργημα της ενημέρωσης προκαλώντας μια πρωτοφανή κρίση αξιοπιστίας, κρίση υπαρξιακή και τέλος ανυπέρβλητη οικονομική κρίση.   

ΕΥΤΥΧΩΣ λίγα ΜΜΕ και ελάχιστοι τίμιοι και ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι, με αλτρουισμό, οφείλω να πω,  συνεχίζουν να στέκονται επάξια στο μετερίζι της συνεπούς δημοσιογραφίας, προάγοντας την αντικειμενική ενημέρωση, προασπίζουν τα συμφέροντα της χώρας παλεύοντας καθημερινά έναν ύπουλο, αδίστακτο και αθέατο αντίπαλο, τις δυνάμεις της διεθνούς άνομης κερδοσκοπίας και τους εγχώριους συνοδοιπόρους τους. 

Η ΑΝΕΝΕΩΣΗ των ΜΜΕ είναι το ζητούμενο που μπαίνει επιτακτικά μαζί με την δρομολογημένη ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Ένα υγιές πολιτικό σύστημα συνυπάρχει αρμονικά με αναβαθμισμένη, ακέραια και ανεξάρτητη την Τέταρτη Εξουσία, τα ΜΜΕ επιβάλλεται να ασκούν σκληρή και δομική κριτική στην πολιτική και τους πολιτικούς, να ελέγχουν την εξουσία και όχι να συμμετέχουν σε πολιτικά παιχνίδια διαμόρφωσής της.