Τζορτζ Σόρος: Η λιτότητα θα διαλύσει την Ευρωζώνη

Η πολιτική της λιτότητας θα οδηγήσει σε διάλυση της Ευρωζώνης, αφού προηγουμένως θα έχει προκαλέσει πολυετή ύφεση και κοινωνική έκρηξη, εκτιμά ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος έχει επικρίνει πολλές φορές τη Γερμανία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή κρίση.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, ο κ. Σόρος σημείωσε ότι η Γερμανία πρέπει να συνειδητοποιήσει πως η πολιτική που επιβάλλει στην περιφέρεια της Ευρωζώνης είναι αντιπαραγωγική. Δεν μπορεί να επιτύχει. «Αυτήν τη στιγμή ασκείται ασυναίσθητα, χωρίς κακές προθέσεις, μια μεγάλη πίεση στον Νότο, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι οδηγείται σε μια μακροχρόνια ύφεση. Και μπορεί η ύφεση να κρατήσει περισσότερο από μία δεκαετία, στην πραγματικότητα μπορεί να γίνει μόνιμη, ώσπου ο πόνος να γίνει τόσο μεγάλος που μπορεί να ξεσπάσει ακόμα και επανάσταση, μια απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και αυτή θα είναι η καταστροφή της» υπογράμμισε.

«Πραγματικά ανησυχώ πολύ για το ότι το ευρώ μπορεί να καταστρέψει την Ε.Ε. Υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ότι η λύση στο χρηματοπιστωτικό πρόβλημα θα δημιουργήσει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα», υποστήριξε ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής.
 
Μάλιστα εκτίμησε ότι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αναπόφευκτη. «Μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό, όπως και η Σοβιετική Ενωση, η οποία ήταν μια πολύ κακή συμφωνία, αλλά κράτησε 70 χρόνια.

Ωστόσο, πιστεύω ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καταδικασμένη να διαλυθεί». Επίσης, ο κ. Σόρος είπε πως η Γερμανία δεν προκαλεί εσκεμμένα αυτή την κατάσταση, απλώς αδυνατεί να κατανοήσει την πολυπλοκότητά της.