Σύνοδος Κορυφής: Το χάσμα ξεπεράστηκε αλλά μένει ο σκόπελος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ηγέτες των 27 ξεπέρασαν το πολιτικό χάσμα ανάμεσά τους και κατέληξαν σε μία συμφωνία για έναν επταετή προϋπολογισμό. Η γραμμή λιτότητας της Βρετανίας τελικά πέρασε και οι απειλές του Ντέιβιντ Κάμερον για βέτο που θα τίναζαν τη διαπραγμάτευση στον αέρα δεν έγιναν πραγματικότητα.

“Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που είχαμε ήταν ότι το όριο της πιστωτικής κάρτας για την ΕΕ ήταν πολύ υψηλό. Και πάντα ανέβαινε. Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να το πιέσουν προς τα πάνω και τελικά ήρθε κάποιος και είπε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει και ήρθε η ώρα το πιστωτικό όριο να κατέβει” είπε χαρακτηριστικά.

Ο Φρανσουά Ολάντ που τήρησε τις αποστάσεις του από τη Μέρκελ και τον Κάμερον κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις δαπάνες της αγροτικής πολιτικής.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο οποίος έστειλε το δικό του μήνυμα στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον ίδιο το Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δεν επιθυμεί έναν προύπολογισμό λιτότητας.

“Είναι η ώρα της αλήθειας, η ώρα της ευθύνης οι επικεφαλής των Κρατών ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Αλλά όπως εμείς λάβαμε τις ευθύνες μας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να κάνει το ίδιο”.

Η ανταποκρίτρια του Euronews από τις Βρυξέλλες μεταδίδει: “Πολλοί πίστεψαν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα απομονωθεί μετά την ανακοίνωση δημοψηφίσματος, αλλά αντιθέτως πέτυχε να επιβάλει λιτότητα μαζί με κάποιους συγκυριακούς συμμάχους. Μένει να δούμε αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει την αντιπαράθεση”.

Σκληρή κριτική άσκησε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ. «Πραγματοποιούμε δεσμεύσεις 960 δισ. ευρώ και από την άλλη πλευρά οι πραγματικές πληρωμές που προβλέππουμε είναι για 908 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούμε μια δημοσιονομική τρύπα 52 δισ. ευρώ, ενώ σε εθνικό επίπεδο οι επικεφαλής των κρατών λένε “θέλουμε να αποστειρώσουμε τα δημόσια οικονομικά μας, πρέπει να εφαρμόσουμε το σχέδιο σταθερότητας δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εθνικά ελλείμματα, θα δημιουργήσουμε ένα ευρωπαϊκό έλλειμμα για να λύσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, το σχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει τη σύσταση ταμείου με πόρους 6 δισ. ευρώ, από το οποίο θα ωφεληθεί και η Ελλάδα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.