ΣΥΡΙΖΑ: Ρεύμα… ευρωσκεπτικισμού και συζήτηση για το ευρώ!

Έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Ευρωζώνη και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

Ουσιαστικά από την Κυριακή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει ένα έντονο ρεύμα… ευρωσκεπτικισμού, το οποίο δεν αφορά μόνον τη -γνωστή για τις ευρωσκεπτικιστικές θέσεις της- εσωκομματική μειοψηφία της «Αριστερής Πλατφόρμας». Ενδεικτική γι’ αυτό είναι η άτυπη τοποθέτηση της Κουμουνδούρου, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του Eurogroup δεν είναι μόνον καταστροφική για την Κύπρο, αλλά παράλληλα αποτελεί απόδειξη για την ακραία αντιδημοκρατική λειτουργία της Ευρωζώνης, που επηρεάζει ανοιχτά τη ζωή των πολιτών κυρίως στο Νότο. 
 
Χαρακτηριστική επίσης είναι και μία χθεσινή δήλωση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χουντή -εκφράζει το πιο μετριοπαθές κομμάτι της «Αριστερής Πλατφόρμας»- ο οποίος τόνισε ότι «αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των ιδρυτικών διακηρύξεών της και με αφορμή το παράδειγμα της Κύπρου τίθεται πλέον θέμα υπεράσπισης της εθνικής αξιοπρέπειας και της εθνικής ύπαρξης μέσα σε μία πολυεθνική ένωση». 
 
Τίθεται πράγματι θέμα για την Κουμουνδούρου και υπάρχει ενδεχόμενο να επανεξετάσει τη θέση της απέναντι στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ζητά ο άτυπος επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης; Η απάντηση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, με στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος, όπως ο Γιάννης Μηλιός, να λένε πάντως πως το πρόβλημα είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και όσοι τις υπηρετούν και όχι το κοινό νόμισμα. 
 
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Κουμουνδούρου αυτές οι πολιτικές -«και κυβερνήσεις όπως αυτές του Αντώνη Σαμαρά και του Νίκου Αναστασιάδη»- είναι που θα μετατρέψουν την Κύπρο, μετά την Ελλάδα, σε «πειραματόζωο λιτότητας» με βαθιά ύφεση, μεγάλη μείωση του ΑΕΠ και εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη.
 
Άνοιξε και συζήτηση για το ευρώ
 
Με το βλέμμα στραμμένο στην Κύπρο και τη σκέψη στην επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, χθες στην Κουμουνδούρου συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε κλίμα γενικού προβληματισμού για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.
 
Αν και οι περιπέτειες της Κύπρου έχουν προκαλέσει μία ρευστότητα στο εσωκομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πλειοψηφία και μειοψηφία έδειξαν πως θέλουν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους, κυρίως για να μην πλήξουν την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να προσφέρουν έτσι ένα… δώρο στην κυβέρνηση. Όπως φάνηκε και χθες, οι όποιες διαφορές, μικρές ή μεγάλες, θα μπουν κάτω από το χαλί μέχρι το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον στα τέλη Ιουνίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν ανοιχτά όλα τα ζητήματα και κυρίως αυτά που αφορούν το περιεχόμενο της διακυβέρνησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την πολιτική των συμμαχιών και φυσικά τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Με βάση τις εξελίξεις στην Κύπρο οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περισσότερο σίγουρες για τις θέσεις τους και υποστηρίζουν πως σε αυτή τη φάση πρέπει και η ηγεσία του κόμματος να επιστρέψει στη γραμμή «καμία θυσία για το ευρώ» και να αφήσει να εξελιχθεί η συζήτηση για το τι ακριβώς είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανεξάρτητα από το τι λέει η μειοψηφία, αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει στο εσωτερικό της πλειοψηφίας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει πως αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη να τονίζει σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει την «πάση θυσία» παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.
του Θεόφιλου Σιχλετίδη makthes.gr