Η «μυστική» συνάντηση Βενιζέλου–Κουβέλη - Είπαν ΟΧΙ στο χαράτσι

«Μυστικό» τετ α τετ στο γραφείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης, στην οποία φέρεται να συζητήθηκαν όλα τα θέματα που καίνε τον κυβερνητικό συνασπισμό και να έγινε προσπάθεια για να βρεθεί κοινή γραμμή των δύο κομμάτων. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εντός της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός ανασχηματισμός, η Κεντροαριστερά, αλλά και οι σχέσεις των δύο κομμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση μήνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε απευθύνει πρόσκληση στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς για να συμμετέχει στον προσυνεδριακό διάλογο του ΠΑΣΟΚ με αιχμή τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, πρόσκληση την οποία είχε αρνηθεί τότε ο κ. Κουβέλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση ο κ. Κουβέλης ξεκαθάρισε στον κ. Βενιζέλο ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν πρόκειται να στηρίξει την παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα και για το 2013, ενώ εναντίον της συνέχισης της είσπραξης του τέλους ακινήτων φέρεται να τάσσεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ανασχηματισμό, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε στον κ. Κουβέλη ότι το ΠΑΣΟΚ όταν πραγματοποιηθεί θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη.

Για την υπόθεση της Κεντροαριστεράς φάνηκε ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Ωστόσο στελέχη και των δύο κομμάτων εκτιμούν πως υπάρχει χρόνος για να ανοίξει ουσιαστικά ο διάλογος μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Τυπικά Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι «οι δύο άνδρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ συζήτησαν επί μακρόν και για τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο».

ΠΑΣΟΚ: Eπικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων 
 
Το θέμα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών και αφού προηγήθηκε η συνάντηση των κκ Βενιζέλου και Κουβέλη. Παράλληλα, στην Ιπποκράτους περιμένουν τις θέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα.

Όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση της Ιπποκράτους, «οι εξελίξεις στην Κύπρο, μας κάνουν όλους να είμαστε πιο προσεκτικοί και διορατικοί σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τη χώρα μας και πιο ταχείς και αποτελεσματικοί στο εσωτερικό». Για αυτό, τονίζεται, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα το ζήτημα που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ, για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της τρικομματικής κυβέρνησης, των κανόνων λειτουργίας που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των τριών εταίρων, όπως επίσης και την ανάγκη συγκρότησης και ανάδειξης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που να απαντά στις ανάγκες της συγκυρίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα οφείλει και η αντιπολίτευση να αναλάβει τις ευθύνες της και να συμβάλει στην προσπάθεια για εθνική συνεννόηση.