Kάθοδος των αγροτών με τόπο συγκέντρωσης την πλατεία Βάθης

Σε ευρύ μέτωπο διαμαρτυρίας με πανελλαδικό χαρακτήρα εξελίσσεται η σημερινή (Τρίτη 5 Μαρτίου) κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα, με τόπο συγκέντρωσης την πλατεία Βάθης και πορεία προς τη Βουλή και το μέγαρο Μαξίμου.

Οι πληροφορίες από όλα τα μέρη της χώρας, σύμφωνα με το agronews.gr, κάνουν λόγο για μεγάλη κινητοποίηση, καθώς, αγροτικοί σύλλογοι και μικρές ή μεγάλες οργανώσεις των αγροτών έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την μαζική μετάβαση των αγροτών στην πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν λεπτές πτυχές του αγροτικού ζητήματος, με κύριο θέμα τον κίνδυνο εξαφάνισης των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων που αποτέλεσαν για δεκαετίες τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής ανάπτυξης.

Μπορεί η πρωτοβουλία της σημερινής κινητοποίησης να ανήκει στην «αριστερόστροφη» κίνηση της ομάδας Μπούτα που αποτέλεσε και τον σημαντικότερο πυρήνα διαμαρτυρίας τον τελευταίο μήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας, ωστόσο, η «φωνή» διαμαρτυρίας έρχεται από όλη τη χώρα και ξεπερνά τα στενά όρια των οργανώσεων που συνδέονται με το ΚΚΕ ή την ευρύτερη αριστερά.

Οι πληροφορίες θέλουν τα πούλμαν των αγροτών απ’ όλες τις αγροτικές περιφέρειες να γεμίζουν με γεωργούς και κτηνοτρόφους όλων των ηλικιών που βάζουν στην άκρη της κομματική τους ταυτότητα και θέλουν να εκφράσουν την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον, την ώρα που οι ιθύνοντες του κέντρου «διαλαλούν» τις ευκαιρίες που προσφέρει ο αγροτικός χώρος και προσκαλούν τους νέους της πόλης να συνδέσουν το μέλλον τους με την αγροτική παραγωγή.

Στην Κρήτη
Εκατοντάδες αγρότες, περίπου 600,  αναχώρησαν  το βράδυ της Δευτέρας 4 Μαρτίου από το Ηράκλειο Κρήτης με  πλοίο της γραμμής  για Πειραιά, προκειμένου να πάρουν μέρος στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει  στο κέντρο της Αθήνας, έξω από το κεντρικό κτίριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Οι αγρότες με το συντονισμό της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου αμέσως μετά την άφιξη τους στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν  με λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας, για να συναντήσουν μετά τις 12 το μεσημέρι τους συναδέλφους τους από την ηπειρωτική χώρα. Στη συνέχεια θα κάνουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, θα πάνε όπως λένε στην πλατεία Συντάγματος και σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό η κινητοποίηση θα ολοκληρωθεί το απόγευμα. 

Όπως έχει προγραμματιστεί την Τρίτη 5 Μαρτίου θα ταξιδέψουν οι αγρότες της Κρήτης από τον Πειραιά για το Ηράκλειο. Όλα αυτά, εκτός… απροόπτου, δηλαδή της λήψης απόφασης για συνέχιση των κινητοποιήσεων, πράγμα διόλου απίθανο. 

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης των αγροτών της Κρήτης δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των παραγωγών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γ. Τζωρτζάκη και το γ.γραμματέα Γ. Ντισπιράκη πολλοί  αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΑΣΝΗ για κινητοποίηση στην Αθήνα. 

Οι αγρότες ταξίδεψαν με πλοίο της ΑΝΕΚ και με κόστος μόλις 20 ευρώ (η εταιρεία έκανε προσφορά) συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής τους.
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Κρήτης είναι:
• Να μειωθεί το κόστος παραγωγής , τα φυτοφάρμακα , τα λιπάσματα , οι ζωοτροφές , ο   εξοπλισμός , το πετρέλαιο , το ηλεκτρικό ρεύμα.
• Να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων μας.
• Να παραμείνει η επιστροφή του ΦΠΑ στο 11%.
• Να είναι οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση .
• Να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση των αναγκών του παραγωγού, των συνεταιριστικών οργανώσεων και επιχειρήσεων που τυποποιούν  , διακινούν και εξάγουν τα προϊόντα μας.
• Να λειτουργήσουν οι αγορές , να σπάσουν τα καρτέλ, να δημιουργηθεί το πρώτο ηλεκτρονικό δημοπρατήριο της χώρας στην Κρήτη .
• Nα ψηφισθούν άμεσα από τη Βουλή οι αναγκαίες τροπολογίες του Ν. 4015/2011 ώστε να γίνουν επιτέλους οι συνεταιριστικές οργανώσεις βιώσιμες και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις των αγροτών.
Στην Κορινθία
Ο Αγροτικός σύλλογος Κορινθίας κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζί με τους συναδέλφους τους από κάθε μεριά της Ελλάδας την Τρίτη 5 Μαρτίου στο παναγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα . Ο Σύλλογος βάζει λεωφορεία με σημεία συνάντησης: α) πλατεία Στιμαγκας με ώρα συνάντησης στις 09.30, β) πλατεία Κρυονερίου (Ματσάνι) με ώρα συνάντησης στις 09.30, γ) έξω από τα γραφεία της Ε.Α.Σ Κιάτου με ώρα συνάντησης στις 09.30.
Για πληροφορίες και κράτηση θέσης καλέστε στο 6949/002878 (έχουν ήδη συμμετοχή για 3 λεωφορεία). Το προεδρείο εκτός από το συλλαλητήριο θα συναντηθεί και με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Στην Μεσσηνία
Μεγάλη κινητοποίηση ετοιμάζουν και οι αγρότες από τη δυτική Μεσσηνία αλλά και από την Πυλία και Τριφυλία όπου σήμερα το πρωί αναχώρησαν με λεωφορεία προκειμένου να μεταφερθούν οι αγρότες στην Αθήνα για το πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου Σουληναρίου ανέλαβε την οργάνωση και το κλείσιμο των λεωφορείων για την έλευση των αγροτών στην Αθήνα.

Στην Θεσσαλία
Περισσότερα από 30 λεωφορεία αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα από τη Θεσσαλία.

Κάλεσμα από τη Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων
Να συμπαρασταθούν στους αγρότες που «δίνουν μάχη για την επιβίωση τους», ζητά η Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, από το λαό της Αθήνας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες και τους μαγαζάτορες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.
Η Συντονιστή Επιτροπή των μπλόκων απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα σε όλους τους αγρότες της χώρας να πάρουν μέρος στο παναγροτικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα, στις 5 Μάρτη, στη 1 μμ., στην πλατεία Βάθη, που είναι συνέχεια του σκληρού αγώνα που, επί 30 μερόνυχτα, δώσαμε στα μπλόκα.

Καλούμε και το λαό της Αθήνας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους , τους μικροεπαγγελματίες και τους μαγαζάτορες, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμμετάσχουν, μαζικά, στο συλλαλητήριο, για να συμπαραταχθούν με την αγροτιά στη μάχη που δίνει για την επιβίωσή της.

Για να συνεχιστεί η αγωνιστική, λαϊκή συμπαράταξη που εκφράστηκε, με μαζικό και δυναμικό τρόπο, στα μπλόκα κι είναι ότι πιο σημαντικό κατακτήσαμε σε τούτη η μάχη, καθώς μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικό για τη συνέχεια και την προοπτική της λαϊκής πάλης.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας μας να κρατήσουμε τα χωράφια μας, να μπορούμε να τα καλλιεργούμε και να παράγουμε, να ζούμε από τη δουλειά μας, δεν αφορά μόνο εμάς τους αγρότες. Αφορά όλο τον φτωχό λαό μας. Γιατί εμείς είμαστε που μπορούμε - αν μας αφήσουν - να παράγουμε φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για την διατροφή και την ένδυση του λαού μας.

Αυτό, στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης που απειλεί τους φτωχούς κατοίκους των πόλεων με πείνα και εξαθλίωση, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί. Αλλά, δεν πρόκειται να διασφαλιστεί αν «φύγουμε από τη μέση», αν ξεκληριστούμε οι μικρομεσαίοι αγρότες και η υπόθεση της διατροφής και της ένδυσης του ελληνικού λαού περάσει, εξολοκλήρου, στα χέρια των πολυεθνικών των τροφίμων.     

Η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, όπως, πολύ καθαρά, φάνηκε και στη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης, παραμένει ακλόνητη κι αδιαπραγμάτευτη στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που οδηγεί στον αφανισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς, για να περάσει η γη και η αγροτική παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Με την άρνησή να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά μας, απέδειξε, στην πράξη,  ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου να διασφαλίσει φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που ζουν στις πόλεις, αλλά μόνο για το πως θα αυξηθούν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, που λυμαίνονται την αγροτική οικονομία, κερδοσκοπώντας, ασύστολα, σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών.

Αυτή την αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική παλεύουμε να ανατρέψουμε, προβάλλοντας ως  προοπτική μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Κι έχουμε, πλέον, σιγουρευτεί πως δεν μπορούμε μόνοι μας, αλλά χρειάζεται μια ισχυρή λαϊκή, αγωνιστική συμμαχία που να μπορεί να το επιβάλλει».