Η Ουάσινγκτον επιμένει: Η λιτότητα “πνίγει” την Ευρώπη

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την παρατεινόμενη αναιμική ζήτηση στην Ευρωζώνη και για την “κόπωση από τη λιτότητα” σε ορισμένες από τις χώρες της, οι οποίες εφαρμόζουν προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

“Η μακρά περίοδος αναιμικής ζήτησης στην Ευρώπη προκαλεί μία εντεινόμενη ανησυχία”, δήλωσε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος αυτός.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G20 στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ πρόκειται να πιέσουν στην κατεύθυνση μίας νέας εξισορρόπησης στην Ευρωζώνη, προκειμένου οι χώρες με πλεονασματικές οικονομίες να αναθερμάνουν την εσωτερική τους ζήτηση, ώστε να διευκολυνθεί η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της περιφέρειας, πρόσθεσε ο ίδιος. 

Η νέα αυτή εξισορρόπηση θα πρέπει “να επιτρέψει να αποφευχθεί μία κόπωση από τη λιτότητα”, επεσήμανε ακόμα, απηχώντας τις αντίστοιχες ανησυχίες που εξέπεμψε το ΔΝΤ.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκφράζονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα ανησυχίες για τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη, με πιο πρόσφατο “κρούσμα” το χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, που ανέφερε πως “το πικρό φάρμακο της λιτότητας σκοτώνει τον ασθενή”, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου, “κατάφερε” να εκνευρίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τις παρατηρήσεις του, με τον Γερμανό υπουργό να ζητά “να μη δίνονται συμβουλές δημόσια” σε θέματα οικονομικής πολιτικής.