Στα «νύχια» του ΔΝΤ και η Αίγυπτος!

Στο Κάιρο βρίσκεται κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς η Αίγυπτος αναζητά δάνειο €3,7 δισεκατομμυρίων, για να αποφύγει νέα οικονομική κρίση. Με το νόμισμα να έχει υποτιμηθεί δραματικά, τα αποθέματα συναλλάγματος να εξαντλούνται και το έλλειμμα να ξεπερνά το 12% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση Μοχάμεντ Μόρσι δεν έχει πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Ήδη, ο περιορισμός των εισαγωγών σε καύσιμα και αλεύρι έχουν προκαλέσει τις πρώτες ελλείψεις στην αγορά. Το ΔΝΤ διαμηνύει ότι θα απαιτήσει ριζικές μεταρρυθμίσεις και «μαχαίρι» στις επιδοτήσεις σε καύσιμα και ψωμί που παρέχει το αιγυπτιακό κράτος.

Το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έφτασε στο Κάιρο, για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2012, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, οι συσκέψεις θα συνεχιστούν, τουλάχιστον, ακόμα μία εβδομάδα.

Το Ιράν πρότεινε βοήθεια στην Αίγυπτο

Το Ιράν πρότεινε στην Αίγυπτο δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής αποστολής στην Αίγυπτο Μοτζταμπά Αμανί.

Με την πρωτοβουλία αυτή εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, τον Φεβρουάριο, σε συνάντηση που είχε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι σχέσεις μεταξύ Καΐρου και Τεχεράνης είχαν διακοπεί το 1980 έπειτα από την υπογραφή της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ και από το γεγονός ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση παρείχε άσυλο στον έκπτωτο σάχη Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εξομαλύνθηκαν μόλις το 2010.