Με «ναζάκια» για το χαράτσι και πιέσεις για ανασχηματισμό διεξάγεται η σύσκεψη της κυβερνητικής τρόικας

Κοινό βηματισμό στο θέμα του ειδικού τέλους ακινήτων, αλλά και στα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει της άφιξης της τρόικας αναζητούν τούτη την ώρα οι κυβερνητικοί εταίροι στη συνάντηση τους. Έως αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως και το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι δεν μπορεί κάποιοι να εμφανίζονται πιο ευαίσθητοι από κάποιους άλλους.

Παρά την ένταση, βασική επιδίωξη του Μαξίμου είναι να εξευρεθεί λύση εν όψει της έλευσης της τρόικας. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι παρά τις όποιες διαφωνίες, δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την κυβερνητική συνοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί που εκφράζουν μεν τις διαφωνίες τους, αλλά δεν έχουν πρόθεση να θέσουν σε κίνδυνο την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, το Μαξίμου εκτιμά ότι στο ζήτημα του χαρατσιού θα υπάρξει συμφωνία, καθώς δεν υφίσταται διαφορά εάν θα εισπράττεται ή όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013.

Η λύση, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, είναι να υπάρξει μια ηπιότερη φορολόγηση των ακινήτων με χαμηλότερη αντικειμενική αξία, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει αποδεκτή από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Η μείωση στο ειδικό τέλος θα κυμανθεί μεταξύ 20-30% σε σύγκριση με το 2012 και η απώλεια εσόδων που θα προκύψει αναμένεται να καλυφθεί από τη διατήρηση του ΦΑΠ για ένα ακόμα έτος.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Mega, η ΔΗΜΑΡ δεν συμφωνεί με την παράταση του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ ακόμη κι αν είναι μειωμένο το ποσό, όπως σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Φ. Κουβέλης θα διεκδικήσει να ισχύσει ο ενιαίος φόρος για τα ακίνητα, για τον οποίο θα υποστηρίξει ότι είναι εξίσου αποδοτικός.

Το μεσημέρι, ο Ευ. Βενιζέλος συγκάλεσε εκτάκτως το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος προκειμένου να καθορίσει τη γραμμή που θα υποστηρίξει στη σύσκεψη των αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου και να λάβει εξουσιοδότηση για τον χειρισμό της κατάστασης.

Ο Βενιζέλος, γράφει το «Βήμα», πηγαίνει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που σηρίζουν την κυβέρνηση με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε από τα μέλη του «σιγή ασυρμάτου» έως ότου λήξει η σύσκεψη και προβεί ο ίδιος σε δηλώσεις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος έχει στα χέρια του διαφορετικές εκδοχές προτάσεων για την είσπραξη του τέλους των ακινήτων, ωστόσο στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών αναμένεται να τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα λειτουργίας και λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης.