"Ενιαίος φόρος ακινήτων" αντί του ειδικού τέλους!

Σε συμφωνία για αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από ενιαίο - προοδευτικό - φόρο ακινήτων με είσπραξη μέσω της ΔΕΗ, κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δηλώσεις Φώτη Κουβέλη
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν με την τρόικα έχοντας κοινή θέση όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων.

«Προσερχόμαστε με κοινή θέση, πρόταση και διεκδίκηση να αντικατασταθεί το ΕΕΤΗΔΕ από τον εναιίο φόρο ακινήτων και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας πως ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι η ΔΕΗ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, ο ενιαίος φόρος θα σημάνει ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών και μάλιστα πολλή μεγάλη εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι.

Καταλήγοντας δήλωσε: «Δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο εκτός από τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης».



Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, πρέπει να περάσουμε προοδευτικά, με κάποιο αφορολόγητο όριο, από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων και πρόσθεσε πως αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα. 

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι, για το 2013, η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνεις και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών και το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό στην ολήρη και ολοκληρωμένη του μορφή στις εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ».
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθού νοι συζητήσεις το ταχύτερο γιατί πρέπει η κοινωνία να προστατευτεί μέσα σε μια Ευρώπη που είναι «νευρική για τον εαυτό της».



Δηλώσεις Γιάννη Στουρνάρα
«Προερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη ενώ διαβεβαίωσε ότι μόνο για φέτος θα εισπράχθεί μέσω της ΔΕΗ ο ενιαίος φόρος.

Σε ερώτηση για το ποσοστό της μείωσης απάντησε ότι «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».