Συνέδριο Economist, ΣΑΜΑΡΑΣ: "Φως στο βάθος του τούνελ" - ΤΣΙΠΡΑΣ: "Εγγυόμαστε ασφαλή έξοδο από την κρίση"

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό να βλέπει (!) "φως στο τούνελ" και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγγυάται την ασφαλή έξοδο από την κρίση με "αναστολή" (!) του Μνημονιίου.

Αν. Σαμαράς: «Το φως φαίνεται στο βάθος του τούνελ...»

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει και σύντομα θα φανούν τα σημάδια της εξόδου από την κρίση έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist. 

«Ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά. Δεν ξεπεράσαμε την κρίση, όμως το φως φαίνεται στο βάθος του τούνελ. Δεν είναι μόνο οι ποσοτικοί δείκτες αλλά και οι ποιοτικοί όπως η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Λένε ότι το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα, τώρα έχει αρχίσει να χαράζει, η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι μήνυμα μέσα στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. 

«Πριν λίγους μήνες πολλοί προέβλεπαν την καταστροφή του ευρώ και προεξοφλούσαν την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει και η κατάστασή της σταθεροποιείται, ενώ το ευρώ δείχνει σταθερότερο. Δεν έχει ξεπεράσει ορισμένα δομικά του προβλήματα. Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα εθεωρείτο ο αδύναμος κρίκος, κάποιοι έλεγαν ότι είναι η Ιφιγένεια της ευρωζώνης σήμερα η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της, βρίσκεται κοντά στο πρωτογενές πλεόνασμα, το πρόγραμμα αλλάζει και το τραπεζικό της σύστημα σταθεροποιείται, η Ελλάδα κάνει μεταρρυθμίσεις που δεν είχε κάνει για δεκαετίες. Και όλα αυτά σε συνθήκες κρίσης με έξι χρόνια ύφεσης και υψηλή ανεργία. Σήμερα πολλοί τρίβουν τα μάτια τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Αλ. Τσίπρας: «Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε»

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση, εγγυάται ότι θα αλλάξει την Ελλάδα, γι αυτό και σχεδιάζει να εφαρμόσει τις μεγάλες, προοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, γιατί, όπως είπε, «είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε». 

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι το κόμμα του σχεδιάζει να αντικαταστήσει το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, βασική μας επιδίωξη η τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και -με αιχμή δημόσιες επενδύσεις ταχείας απόδοσης- η αντιστροφή της ύφεσης και η ανάκαμψη.
με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ