Στο 0,5% μείωσε το βασικό επιτόκιο η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν, μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο της στο ιστορικό χαμηλό του 0.5%, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περεταίρω μείωσης των επιτοκίων, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης βυθίζεται στην ύφεση και ο πληθωρισμός παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.. 

Την πεποίθηση του ότι η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη θα «σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει σταδιακά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στη Μπρατισλάβα.

Η ΕΚΤ, πρόσθεσε ο ίδιος, θα συνεχίσει να δανείζει τις τράπεζες όσα κεφάλαια χρειάζονται έως την 8η Ιουλίου 2014 με βάση τη διαδικασία των δημοπρασιών με σταθερό επιτόκιο.

Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο την καταπολέμηση της κρίσης στην ζώνη του ευρώ, την μειωμένη ανάπτυξη και την αυξημένη ανεργία.

Ωστόσο, ο Ντράγκι υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης των δημοσιονομικών προσαρμογών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας ότι οι καρποί των προσπαθειών των χωρών θα φανούν μακροπρόθεσμα. Τόνισε επίσης ότι πολλά από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη όπως είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα και η αγορά εργασίας, δεν έχουν να κάνουν με την νομισματική πολιτική και δεν μπορούν να διορθωθούν με νομισματικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην μείωση των επιτοκίων της πολύ νωρίτερα, όπως δήλωσε ο οικονομικός αναλυτής του οικονομικού Ιδρύματος Bruegel, στις Βρυξέλλες.
© all rights reserved
customized with από: antikry.gr