Αυθαίρετα: Ακυρος ο νόμος περί «τακτοποίησης»!

Αγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με το μισό εκατομμύριο ιδιοκτητών αυθαιρέτων που έσπευσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση περί «τακτοποίησης» και έχουν πληρώσει μέχρι τώρα πρόστιμα και παράβολα 800 εκατ. ευρώ («τρέχουν» και δόσεις άλλων 600 εκατ. ευρώ) μετά την απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικό στο σύνολό του το νόμο 4014/2011.

Το ΥΠΕΚΑ, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις είναι απολύτως σεβαστές». Επίσης, υποστηρίζει ότι «είχε από νωρίς διαγνώσει τα προβλήματα του Νόμου 4014/2011 και για αυτό το λόγο επέλεξε, αντί άλλων διαθέσιμων λύσεων, να καταρτίσει εξαρχής ένα νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με διαφορετική φιλοσοφία και σφαιρική αντιμετώπιση των ζητημάτων». Πρόκειται για το νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο κατηγοριοποιεί τα αυθαίρετα σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με την έκταση της παρανομίας και το χρόνο κατασκευής της.

Το υπουργείο ισχυρίζεται ψευδώς ότι «κατευθύνει τους πόρους από τα πρόστιμα εκεί ακριβώς που υπάρχει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με ηλεκτρονικό αντικειμενικό τρόπο, ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς», όταν είναι γνωστό ότι το 95% των προστίμων πηγαίνει στις «μαύρες τρύπες» του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τέλος, το ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνει όσους έχουν κάνει χρήση του ν. 4014/2011 ότι «θα μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου με συμψηφισμό των προστίμων που έχουν καταβάλει».