ΟΠΑΠ: Πουλήθηκε το 33% στην “Emma Delta” για € 652 εκατ.!

Να αποδεχθεί τη μοναδική πρόταση που είχε στα χέρια του και να πουλήσει το 33% μόλις με 652 εκατ. ευρώ αποφάσισε η διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ.

Πλέον μεγαλομέτοχος στον Οργανισμό θα αναλάβει η κοινοπραξία “Emma Delta” που σχημάτισαν μεταξύ άλλων το τσέχικο fund PPF, ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, και ο όμιλος Κοπελούζου.

“Τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο είναι πολλαπλά αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μεικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η κοινοπραξία αρχικά είχε καταθέσει προσφορά 622 εκατ. ευρώ. Καθώς στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί η προσφορά του ανταγωνιστικού fund “Third Point” είχε κριθεί άκυρη, το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε να βελτιωθεί η πρόταση. Τελικά οι επιχειρηματίες έβαλαν άλλα 30 εκατ. ευρώ “χρυσώνοντας” το χάπι στην κυβέρνηση και παίρνουν στα χέρια τους το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ.

Για «διαγωνισμό παρωδία» και για ξεπούλημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. “Το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ συνιστά μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο και τους Έλληνες πολίτες. Ο διαγωνισμός παρωδία για την πώλησή του, που κατέληξε σε μια εξευτελιστική προσφορά από έναν υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει στο έπακρο ότι η δημόσια περιουσία δεν πωλείται απλώς, αλλά χαρίζεται σε ‘ημέτερους’”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου

Για «παραλήρημα» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. “Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα. Το ερώτημα παραμένει: γιατί δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ καμιά αποκρατικοποίηση; Ποια συμφέροντα επιτέλους εξυπηρετεί;», διερωτήθηκε ο κ. Κεδίκογλου

Οι σύμβουλοι του ταμείου, Deutsche Bank και Εθνική Τράπεζα, είχαν αποτιμήσει το 33% του ΟΠΑΠ στα 610 εκατ. ευρώ και ο ανεξάρτητος αποτιμητής του ΤΑΙΠΕΔ στα 650 εκατ.

Ωστόσο η ίδια η αγορά φαίνεται ότι αποτιμά ακόμα πιο ψηλά τον Οργανισμό, αφού η χρηματιστηριακή του αξία σήμερα φθάνει τα 2,4 δισ ευρώ. Δηλαδή το 33% η χρηματιστηριακή αγορά το αποτιμά στα 796 εκατ. ευρώ ενώ η κοινοπραξία Emma Delta το παίρνει με μόλις 650 εκατ.!