«Προοδευτική Συμμαχία» αντί Σοσιαλιστικής Διεθνούς προωθεί το SPD

Την ίδρυση της, ανταγωνιστικής προς τη Σοσιαλιστική Διεθνή, «Προοδευτικής Συμμαχίας» σχεδιάζει το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), καθώς θεωρεί ότι η ΣΔ τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, ο νέος φορέας που θα ονομάζεται «Προοδευτική Συμμαχία» θα συσταθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαΐου στην Λειψία με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την ίδρυση του SPD. Στις εκδηλώσεις αναμένεται να λάβουν μέρος σοσιαλιστές ηγέτες από περισσότερες από 50 χώρες.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο το οποίο θα προσφέρει αυτά τα οποία δεν μπορεί πλέον να προσφέρει η Σοσιαλιστική Διεθνής - μια πλατφόρμα σοσιαλδημοκρατικού διαλόγου σε παγκόσμιο πλαίσιο», δήλωσε ο Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η ΣΔ δεν είχε ουσιαστική συνεισφορά ούτε σε ό,τι αφορά τις υπερβολές των χρηματοπιστωτικών αγορών ούτε και στις άλλες παγκόσμιες προκλήσεις. «Η Σοσιαλιστική Διεθνής δυστυχώς έμεινε βουβή», δήλωσε ο Χανς-Γιόχαν Φόγκελ, πρώην Πρόεδρος του SPD.

Σύμφωνα πάντως με το περιοδικό, δεν τίθεται θέμα επίσημης αποχώρησης του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Από την αρχή του τρέχοντος έτους ωστόσο, το SPD προχώρησε σε μείωση της εισφοράς του στην οργάνωση.

Γ. Παπανδρέου: «Οι Γερμανοί θέλουν να ελέγξουν την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία»

Μέτωπο με τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες ανοίγει ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σύμφωνα με το real.gr

«Οι Γερμανοί θέλουν να ελέγξουν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία» εξομολογείται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε στενούς του συνεργάτες, ετοιμάζοντας την αντεπίθεσή του για τις επιθέσεις που δέχεται η Σοσιαλιστική Διεθνής από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, με πολιορκητικό κριό το SPD. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου συζητούσε το ενδεχόμενο να εκδώσει σχετική ανακοίνωση το αμέσως επόμενο διάστημα, πλην όμως επιλέγει η … «ουδέτερη» λύση της διαρροής μέσω συγκεκριμένων site μιας «άτυπης ενημέρωσης», προφανώς ώστε να μην χρεωθεί ο ίδιος τα όσα διέρρευσαν οι συνεργάτες του! «Θα τρίζουν τα κόκαλα του Βίλυ Μπραντ» αναφέρεται μάλιστα στη σχετική ενημέρωση.