Σοσιαλιστική Διεθνής: Αντάρτικο κατά Παπανδρέου

Ουκ ολίγες φορές τα τελευταία τρία χρόνια γίνεται λόγος για την κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτή την φορά όντως τα πράγματα είναι οριακά για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πριν από 39 χρόνια.

Ο μήνας Μάιος ίσως είναι ο πιο καθοριστικός για τη επιβίωση του ΠΑΣΟΚ με τη μορφή που το γνωρίζουμε έως σήμερα, καθώς η σύγκρουση Βενιζέλου-Παπανδρέου με αφορμή τα οικονομικά του κόμματος και όχι μόνο θα είναι μετωπική και με επιπτώσεις στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα.

Κανείς βέβαια όταν μιλά για πολιτική δεν μπορεί να αποκλείσει ένα σενάριο συμβιβασμού της τελευταίας στιγμής, αφού πιθανολογείται ότι ο ένας κρατά στο χέρι τον άλλο σε διάφορα ζητήματα, ωστόσο και οι δύο πλευρές φέρονται αποφασισμένες να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους οριστικά.

Η κατάσταση είναι ήδη εκρηκτική κα το πρωτό σοβαρό μήνυμα ο Γιώργος Παπανδρέου θα το λάβει από το Βερολίνο, όπου με αφορμή τα 150 χρόνια από την ίδρυση του SPD, το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα αμφισβητήσει ανοιχτά το ρόλο της Σοσιαλιλιστικής Διεθνούς της οποίας ηγείται ο Γιώργος Παπανδρέου και θα επιχειρήσει τη σύσταση μιας νέας Διεθνούς Σοσιαδημοκρατικής Οργάνωσης με πυρήνα την συμμαχία των αδελφών κομμάτων από τον ευρωπαϊκό Νότο.

Παρών σε αυτό το...“αντάρτικο” κατά της ΣΔ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και ο ιδιος πιστεύει ότι η ΣΔ έχει χάσει την δυνατοτήτα της να παρεμβαίνει στις εξελίξεις, ιδίως τώρα την περιόδο της κρίσης από τη στιγμή που η επιρροή της εξαρτάται από τις ισπανόφωνες και αφρικανικές χώρες και όχι από τις ευρωπαϊκές που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης με τεράστιες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, ο νέος φορέας θα ονομάζεται «Προοδευτική Συμμαχία» και στις εκδηλώσεις αναμένεται να λάβουν μέρος σοσιαλιστές ηγέτες από περισσότερες από 50 χώρες.

«Θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα δίκτυο το οποίο θα προσφέρει αυτά τα οποία δεν μπορεί πλέον να προσφέρει η Σοσιαλιστική Διεθνής — μια πλατφόρμα σοσιαλδημοκρατικού διαλόγου σε παγκόσμιο πλαίσιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και επισήμανε ότι “δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ΣΔ δεν είχε ουσιαστική συνεισφορά ούτε σε ό,τι αφορά τις υπερβολές των χρηματοπιστωτικών αγορών ούτε και στις άλλες παγκόσμιες προκλήσεις. «Η Σοσιαλιστική Διεθνής δυστυχώς έμεινε βουβή», δήλωσε επίσης ο Χανς-Γιόχαν Φόγκελ, πρώην Πρόεδρος του SPD.

Η αμφσβήτηση πλέον του ρόλου της ΣΔ είναι δεδομένη και ειναι άγνωστο προς το παρόν πως θα αντιδράσει ο επικεφαλής της Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος 3 συνεχόμενες φορές και μάλιστα χωρίς αντίπαλο και μέχρι στιγμής δεν έχει προσκληθεί στην εκδήλωση από το SPD.

Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις που υπάρχουν από τη ΣΔ λένε ότι το Βερολίνο μετά από τη οικονομική του κυριαρχία αποβλέπει και στην πολιτική, τόσο από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος όσο και από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλ-Δημοκρατών.

Άλλωστε σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές στις οποίες για πρωτη φορά οι ευρωπαίοι πολίτες θα ψηφίσουν άμεσα όχι μόνο τους ευρωβουλευτές, αλλά και για τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής με βάση τις κεντρικές προτάσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων.
πηγή: newsit.gr