Ο Αλ. Τσίπρας ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για την εμμονή στο μνημονιακό πρόγραμμα

Την ώρα που το Μαξίμου και η τρικομματική κυβέρνηση τηρούν σιγής ιχθύος για το "λάθος" του ΔΝΤ, που έχει οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση την ελληνική κοινωνία και το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο, ο Αλ. Τσίπρας με επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ζητά απαντήσεις για την εμμονή στο μνημονιακό πρόγραμμα.

"Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει παραδοχές που διαψεύδουν όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις", επισημαίνει στην επίκαιρη ερώτηση ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ΔΝΤ δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης, η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από την αρχή του προγράμματος. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ παραδέχεται ότι το PSI δεν ήταν αποτελεσματικό. Όσο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αυτή τίθεται εν αμφιβόλω "διότι το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο και το τρέχον πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο εκ νέου αφού το χρηματοδοτικό κενό για τα έτη 2014 και 2015, θα είναι μεγαλύτερο του αρχικώς εκτιμώμενου", όπως υπογραμμίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Τούτων δοθέντων, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά εάν επιμένει ότι το τρέχον πρόγραμμα είχε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επίσης, ζητά την εκτίμησή του για το αν η συνέχιση αυτής της πορείας, θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο και θα αποτρέψει τη συνεχιζόμενη βύθιση της ελληνικής οικονομίας. Τον ερωτά εάν προτίθεται να αξιοποιήσει αυτή την παραδοχή, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης και εάν θα διεκδικήσει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και την ρήτρα ανάπτυξης. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό με ποιους τρόπους η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.