Η Κομισιόν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ευθύνη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης

Η Κομισιόν αρνείται σε ανακοίνωσή της κάθε ανάμειξη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ. Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων DJV τάχθηκε αλληλέγγυα με τους εργαζόμενους.

Το θέμα του κλεισίματος της ΕΡΤ βρίσκεται από χθες ψηλά στα γερμανικά δελτία ειδήσεων, που κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση και αναφέρονται στις αντιδράσεις των εργαζομένων. Την ίδια ώρα η Κομισιόν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη και ευθύνη στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αυτό που ενδιέφερε την Κομισιόν, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή της αλλά και τις απαντήσεις εκπροσώπου της στις δεκάδες δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ήταν να διαχωρίσει τη θέση της.

Η Κομισιόν αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι πληροφορήθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ μαζί με όλον τον κόσμο, από τα μέσα ενημέρωσης. Όπως υποστηρίζει, δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κομισιόν γνώριζε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους να περιορίσει το δημόσιο τομέα, αλλά ποτέ δεν έγινε καμία συζήτηση για συγκεκριμένους οργανισμούς που προορίζονται για κλείσιμο και ειδικά για την ΕΡΤ. «Η Κομισιόν δεν ζήτησε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και ούτε θέτει υπό αμφισβήτηση την αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης για ρύθμιση του δημόσιου τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημερινή της ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν εκτιμά ότι η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό της οικονομίας και εκφράζει την ελπίδα ότι θα τηρηθεί το γράμμα του νόμου σε ό,τι αφορά τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν αναμειγνύεται στην υπόθεση βάσει όσων που ορίζει η Συνθήκη του Άμστερνταμ, που προβλέπει σαφέστατα ότι η αποκλειστική αρμοδιότητα της διαχείρισης των κρατικών μέσων ενημέρωσης ανήκει στο εκάστοτε κράτος-μέλος. Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, «θεωρώ υπερβολικό να υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ των δράσεων της τρόικας και της απόφασης που έλαβε χθες με πλήρη ανεξαρτησία η ελληνική κυβέρνηση». Η Κομισιόν εξέφρασε διά του εκπροσώπου της την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει το συντομότερο η ‘νέα ΕΡΤ’ στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

«H ελευθερία του Τύπου να γίνεται σεβαστή και από την τρόικα»

Ο επικεφαλής του DJV Μίχαελ Κόνκεν
Ο επικεφαλής της ΚΟ των γερμανών Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε έκανε λόγο για κυρίαρχη απόφαση της χώρας. «Δεν είμαστε ο δάσκαλος που λέει αυτό είναι σωστό ή λάθος» σχολιάσε ο φιλελεύθερος πολιτικός, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την απόφαση της ανεξάρτητης δημοκρατικής κυβέρνησης στην Αθήνα. «Αποτελεί δική της ευθύνη. Εμείς δεν είμαστε ούτε προστάτης της Ελλάδας ούτε κηδεμόνας της», τόνισε.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα φέρνει την τρόικα και ως εκ τούτου και την ΕΕ προ των ευθυνών τους. «Τι σχέση έχει με τη δημοκρατία όταν οι άνθρωποι έχουν λίγο ή πολύ το αίσθημα ότι έρχονται κάποιοι από τις Βρυξέλλες και μας κλείνουν το ραδιόφωνο και την τηλεόραση;» διερωτήθηκε ο αυστριακός ευρωβουλευτής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ευρωκοινοβούλιο, παρουσία του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Σοκαρισμένη δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς. «Θεέ μου, βλέποντας τέτοιες εικόνες από την Ελλάδα, δεν μπορώ να σκεφθώ ότι η κρίση ξεπεράστηκε, αλλά αντίθετα νομίζω ότι βυθιζόμαστε σε αυτήν ολοένα περισσότερο».

Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων DJV εξέφρασε με ανακοίνωσή της την αλληλεγγύη της με τους δημοσιογράφους που απεργούν στην Ελλάδα αντιδρώντας στην απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ. «Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων στην Ελλάδα ενάντια στην σκληρή παρέμβαση της κυβέρνησης στη ραδιοτηλεόραση» υπογράμμισε ο πρόεδρος του DJV Μίχαελ Κόνκεν. H DJV εκτιμά ότι οι κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων στην Ελλάδα είναι η σωστή απάντηση στην ανάμειξη της κυβέρνησης στην ελεύθερη δημοσιογραφία, υπογραμμίζοντας ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα, το οποίο πρέπει να γίνεται σεβαστό ακόμη και από την τρόικα».
Νίκος Μπέλλος, Άρης Καλτιριμτζής / Deutsche Welle
[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.