Εκατόμβες θυμάτων και στην τεχνική εκπαίδευση

Την προσφιλή της μέθοδο της «αναβάθμισης» μέσω του λουκέτου εφάρμοσε και πάλι η κυβέρνηση, αυτή τη φορά με στόχο τη δημόσια δευτεροβάθμια τεχνική εκπαίδευση που στη χώρα μας παρέχεται από τα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Τεχνικά Λύκεια) και τις ΕΠΑΣ (Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ). Στο πρώτο κύμα των θυμάτων συγκαταλέγονται 2.500 καθηγητές, που τίθενται σε διαθεσιμότητα, και 13.650 μαθητές που ήδη έχουν ολοκληρώσει το πρώτο και το δεύτερο έτος στα ΕΠΑΛ ή το πρώτο έτος στις ΕΠΑΣ. Στο δεύτερο κύμα ανήκουν οι μαθητές που συνεχίζουν τις σπουδές τους στις ειδικότητες που διασώζονται και στους οποίους θα παρέχεται όλο και πιο χαμηλού επιπέδου εκπαίδευση, ενώ θα καθίσταται υποχρεωτική η μαθητεία σε επιχειρήσεις. Δηλαδή οι τεχνικές σχολές και λύκεια μετατρέπονται σε εργοστάσιο παραγωγής νέων με υποτυπώδη τεχνική και γενική κατάρτιση, φτηνών εργατικών χεριών και ονείρων θυσιασμένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για μια ταξική και ταυτόχρονα σπασμωδική και χοντροκομμένη πολιτική επιλογή, στο πλαίσιο της μετατροπής της Ελλάδας σε ζώνη φτηνής και χωρίς δικαίωματα εργασίας.

Τίποτα δεν γλιτώνει από τον Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι, την ελληνική κυβερνητική παραλλαγή του διάσημου κινηματογραφικού σίριαλ κίλερ του Τέξας: παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, ΤΕΙ (σχέδιο «Αθηνά»), νοσοκομεία (σχέδιο «Άδωνις»), ΕΡΤ (Σχέδιο «ΥΕΝΕΔ») και τώρα ήρθε η σειρά της τεχνικής εκπαίδευσης.

Μνημείο θράσους είναι το σχετικό «νον πέιπερ» το υπουργείου Παιδείας που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα. Πέντε από τις δεκάδες ειδικότητες που καταργούνται, λένε οι φωστήρες ή μάλλον οι φωτοσβέστες, «δεν αποτελούν αντικείμενο της τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά επαγγελματικές δεξιότητες», που μπορούν να «αποδίδονται» (sic) και από αλλού, ενώ οι άλλες εφτά αφορούν «σε επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας, που οι απόφοιτοί τους στην πλειοψηφία τους δεν βρίσκουν επαγγελματική αποκατάσταση»!

Όταν από τα χείλη της κυβέρνησης ακούμε τη λέξη «ανάπτυξη», ανθρώπινο κρέας μάς μυρίζει… Μόνο που αυτή τη φορά το κρέας είναι από πολύ νεαρά, πολύ τρυφερά, φτωχά και ανυπεράσπιστα σφάγια.
πηγή: prin.gr