Ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Στην σκιά της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αλλά και τις επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικων Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το κλείσιμο της ΕΡΤ
η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την σχετική ψηφοφορία.

Παρά ταύτα οι εισηγητές των κομμάτων χρησιμοποιούν υψηλούς τόνους με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) να μιλά για «πραξικοπηματική πράξη» και «χουντικής κοπής διαγγέλματα», ο κ. Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ) να χαρακτηρίζει την πρόταση «προπαγανδιστικό κείμενο με ύβρεις» και να καταγγέλλει την αξιωματική αντιπολίτευση για «πελατειακή λογική» ενώ ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) να επισημαίνει ότι «το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν λάθος πολιτική κίνηση» και πως η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει την κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Σε κάθε περίπτωση, εκτός της ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσουν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η αρχική εισήγηση του κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη προς την εκτελεστική επιτροπή και την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ «αναχαιτίστηκε» από τις τοποθετήσεις των κ.κ. Βασίλη Οικονόμου, Σπύρο Λυκούδη και Γρηγόρη Ψαριανό που εξήγησαν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν στοχεύει στην έρευνα αλλά σε «άλλες πολιτικές σκοπιμότητες».

Ζωή Κωνσταντοπούλου «Πραξικόπημα το κλείσιμο της ΕΡΤ»

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξήγησε ότι η πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της αποτελεί «πράξη ευθύνης προς τη δημοκρατία, την κοινωνία και την ιστορία. Αυτό που έγινε στις 11 Ιουλίου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με άλλη λέξη, παρά μόνο με τη λέξη: πραξικόπημα». Πρόσθεσε ότι «το διάγγελμα του κ. Κεδίκολγου που ανακοίνωσε αιφνιδίως το κλείσιμο. Ο βίαιος θάνατος της ΕΡΤ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως χουντικής κοπής και οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν μπορούν παρά να χαρακτηριστούν ως πράξεις επιβουλής της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος».

Τόνισε ότι την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπέγραψαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πρόσθεσε «Την υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και είναι η 20η ΠΝΠ με την οποία παραβιάζεται κατάφωρα η Συνταγματική λειτουργία. Εν κρυπτώ δράση της κυβέρνησης και του υπουργού που έχει διατελέσει και συμβασιούχος της ΕΡΤ. Θεατρικό το διάγγελμα με το οποίο διέπραξε την συκοφαντική δυσφήμηση κατά της ΕΡΤ. Σφετερίζεστε και προδίδετε την λαϊκή εντολή. Θεώρησε ότι είναι επαρκής η επιχειρηματολογία ότι αν σβήσουμε την δημοκρατία και την δημόσια ραδιοτηλεόραση θα κερδίσουμε 100 εκατ. ευρώ».

Υποστήριξε ότι «Ανατριχιαστικότερο από το διάγγελμα ήταν ο τρόπος που έδρασε η κυβέρνηση για να ρίξει το σήμα της ΕΡΤ , μέθοδοι που προσιδιάζουν σε καρτέλ, μαφίες και έκνομες δραστηριότητες. Πραξικόπημα. που θα φέρει την υπογραφή σας και την μορφή σας κ. Κεδίκογλου, το διάγγελμα σας έγραψε μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας. Είναι άκρως επιζήμιες οι ενέργειές σας – μένουν στον αέρα συμβάσεις. εκχωρήσατε τα δικαιώματα αθλητικών γεγονότων αντί πινακίου φακής σε ιδιωτικά ραδιόφωνα. Στον αέρα 2600 εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους για να εισπράττουν την απόπειρα εκβιασμού, την ίδια στιγμή που είχατε συνάψει προνομιακότατες συμβάσεις με δημοσιογράφους, όπως ο κ. Λιάρος με σύμβαση 3500 ευρώ μηνιαίως. Αυτό για να είμαστε σαφείς ποιοι προήγαγαν την διαπλοκή. Να δώσετε αναφορά για την προσωπική σας πορεία στην ΕΡΤ».

Καραγκούνης Κωνσταντίνος «απευθύνεστε στους βολεμένους» 

Από την πλευρά της ΝΔ, ο κ. Κώστας Καραγκούνης επισήμανε ότι «Άνθρακας ο θησαυρός, προπαγανδιστικό κείμενο με ύβρεις. Δεν ενδιαφερθήκατε ποτέ για την αδιαφάνεια, και την εν γένει προβληματική της λειτουργία. Και δεν αναφέρομαι στους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς, αλλά στους εργατοπατέρες και συνδικαλιστές». Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ «τώρα σας έπιασε ο πόνος που αλλάζουμε σελίδα. Η κυβέρνηση ενήργησε σύμφωνα με τον σύνταγμα και τον νόμο. Κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας δεν τίθεται. Ναι, συρρικνώνουμε την ΕΡΤ, με χαμηλότερο κόστος και καλύτερης παροχής υπηρεσιών. Η κατασπατάληση των χρημάτων των πολιτών είναι θέμα επείγουσας ανάγκης ανασυγκρότησης». Σημείωσε ότι πως η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπαγορεύεται από διαφανή κομματική σκοπιμότητα, το ακροατήριο είναι αυτό των περιφερόμενων συνδικαλιστών και βολεμένων του κρατισμού που έχουν βρει στέγη στο κόμμα σας, σε αυτούς απευθύνεστε… Η πρότασή σας είναι μνημείο ιδεολογική και πολιτικής εμπάθειας».

Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) «λάθος αλλά πολιτική η απόφαση για την ΕΡΤ» 

Ο κ. Κώστας Τριαντάφυλος (ΠΑΣΟΚ) απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα επισήμανε ότι η απόφαση για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «αποτελεί λαθεμένη, πολιτική όμως απόφαση». Σημείωσε ότι η απόφαση «υποτίμησε τα κόμματα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνεργασίας. .. Λαθεμένη απόφαση γιατί έφερε την χώρα σε πολιτική αποσταθεροποίηση και μεγάλο ρίσκο». Πέραν αυτών ο κ. Τριαντάφυλλος επιτέθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση εξηγώντας ότι η τακτική που ακολουθεί «υπονομεύει την κοινοβουλευτική Δημοκρατία» ενώ τηρώντας χρησιμοποιώντας την λογική «των δύο άκρων» επιχείρησε να δείξει ότι οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχουν τα ίδια αποτελέσματα με αυτά της Χρυσης Αυγής, αλλά πλέον είναι «κοινές με κοινά επιχειρήματα».
πηγή: protothema.gr