ΣΥΡΙΖΑ: Το πόρισμα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Τέσσερα αδικήματα βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τρία αδικήματα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, σύμφωνα με την έκθεση προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικές είναι οι ευθύνες που συντρέχουν τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Για τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο, οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν στην προανακριτική επιτροπή, Θοδωρής Δρίτσας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής, δήλωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, την παράβαση καθήκοντος, την υπεξαγωγή εγγράφου, ενώ για τον κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνουν ότι πρέπει να ασκηθεί και δίωξη για πλαστογράφηση εγγράφου.

Ειδικά για το αδίκημα της απιστίας, οι βουλευτές αναφέρουν ότι συντρέχουν και όλες οι επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος. Απορρίπτουν την πρόταση της πλειοψηφίας να ασκηθεί δίωξη για νόθευση εγγράφου και αντιπαραθέτουν ότι το αδίκημα της υπεξαγωγής σε ό,τι αφορά τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετίζεται με την πλαστογράφηση, καθώς δημιουργήθηκε νέο αρχείο αποτυπωμένο σε usb, ενώ το γνήσιο, κατά δήλωσή του, «έχει χαθεί».

Όμως το αδίκημα της υπεξαγωγής συντρέχει -όπως λένε- και για τον κ. Βενιζέλο, διότι όσο ήταν υπουργός Οικονομικών το διατηρούσε στο γραφείο του. Επ' αυτού, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει έρευνα από τη Δικαιοσύνη για το διάστημα που δεν ήταν υπουργός και κατείχε το αρχείο. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξε ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση του κ. Βενιζέλου, σημειώνοντας ότι διατηρούσε στην κατοχή του το επίμαχο αρχείο το επτάμηνο της υπουργικής του θητείας και δήλωσαν ότι «είναι ισχυρή η ένδειξη της υπεξαγωγής, κάτι όμως που δεν μπορεί να διερευνήσει η Βουλή, παρά μόνον η τακτική Δικαιοσύνη». Ακόμη, πρόσθεσαν ότι «ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ελεγχθεί για ενδεχόμενη αξιόποινη συμπεριφορά από τη Δικαιοσύνη για την ανωμοτί κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και για την κατάθεσή του στην προανακριτική».

Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση αξιώνει να μην κλείσει τις εργασίες της η προανακριτική επιτροπή, αν τα μέλη της δεν λάβουν γνώση του συνολικού πορίσματος, το οποίο πρέπει να εκπονήσει το ΣΔΟΕ για το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής των καταθετών στην ελβετική τράπεζα HSBC, προκειμένου να υπάρχει εικόνα και για τη συνολική ζημία που υπέστη το Δημόσιο από την αποφυγή φόρων.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω ζητήματα για τη «συμμετοχική δράση» του Ιω. Καπελέρη και του Ιω. Διώτη, αναφορικά με την αλληλογραφία ανάμεσα στον πρώην υπουργό, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη, και για το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία. Ταυτοχρόνως, η επιτροπή θα πρέπει να διαβιβάσει στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για τα περαιτέρω, σε βάρος των δύο μη πολιτικών προσώπων. Επειδή, δε, οι υπολογιστές που εντοπίστηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αποτελούν πειστήρια, πρέπει να κατασχεθούν αμελητί με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Για τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, επισημάνθηκε ότι η προκαταρκτική έρευνα ανέδειξε τις ευθύνες του στην υπόθεση και έκριναν ως απαράδεκτο το ότι δεν συζητήθηκαν, καν, στην επιτροπή. Επιπλέον, έθεσαν ζήτημα αποστολής των πρακτικών στον αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ψευδορκίας μαρτύρων που προσήλθαν σε κατάθεση το διάστημα που προηγήθηκε.

Εξάλλου, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα καταθέσει πρόταση με την οποία θα ζητάει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει στην ανάγκη να συγκροτηθεί μία ειδική επιτροπή στη Βουλή για το θέμα της φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα, προτείνει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία και για τα κριτήρια επιλογής των επικεφαλής και των στελεχών του ΣΔΟΕ.

Συμπερασματικά, οι τρεις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισαν πως ενώ όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της «λίστας Λαγκάρντ» συνομολογούσαν άπαντες την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, το δίδαγμα του πρόσφατου ανασχηματισμού είναι ότι όσοι είχαν ευθύνες αναβαθμίστηκαν και ανταμείφθηκαν με κυβερνητικές θέσεις.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, η κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Δρίτσας και ο κ. Κοντονής, ξεκαθάρισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέτει πόρισμα, απορρίπτοντας έτσι την πρακτική που ακολουθήθηκε από τα άλλα κόμματα να εκδώσουν «προκατασκευασμένα κομματικά πορίσματα» και να υποβαθμίσουν με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία της επιτροπής ως δικαστικού οργάνου. Έτσι, προβαίνουν σε κατάθεση κειμένου της «εμπεριστατωμένης γνώμης τους» στη γραμματεία της επιτροπής για τα όσα ερευνήθηκαν από αυτήν και για κείνα που δεν έτυχαν διερεύνησης, μολονότι έπρεπε να εξεταστούν. Ακόμη, επανέλαβαν τα όσα, με χθεσινή ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν για τον πρόεδρο της επιτροπής και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, πως δεν έθεσαν υπόψη των υπολοίπων μελών το πόρισμα χωρίς, επίσης, να προηγηθεί διαβούλευση.

Ωστόσο, δήλωσαν ότι δίνουν μία ακόμη ευκαιρία στον Χρ. Μαρκογιαννάκη και τους βουλευτές των τριών κομμάτων «να αποκαταστήσουν αυτό που συνέβη χθες και να συμμετάσχουν σε διάσκεψη της επιτροπής, όπως επιτάσσουν οι κανόνες της δικονομίας».

Εν κατακλείδι, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε να κλιμακώσει τις ενέργειές του, σε πολιτικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει με την κατάθεση νέου αιτήματος για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με διευρυμένο κατηγορητήριο και περισσότερα πρόσωπα.